Doorgroeimogelijkheden als Mechanical Engineer

Als je eenmaal een baan hebt als Mechanical Engineer of in een andere engineering positie werkt, wil je natuurlijk zo veel mogelijk leren, oefenen, projecten uitvoeren en werken met mooie en geweldige techniek. Projecten uitvoeren, tekenen, afstemmen, in gebruik nemen, ontwerpen, creëeren, fouten maken, problemen oplossen, puzzelen, oefenen en ook doorgroeien. Maar hoe groei je nou door? Dit artikel laat je een aantal mogelijkheden zien.

Mechanical Engineer

10 tips om door te groeien als professioneel Mechanical Engineer

Soms kom je erachter dat het gaat kriebelen wanneer je meer dan 3 jaar in dezelfde functie zit. Je krijgt dan het gevoel dat je weer dezelfde projecten doet en dat het allemaal erg herkenbaar is. Dan helpt het goed om eens te kijken, wat je doorgroei mogelijkheden zijn. Hoe doe je dat eigenlijk, kijken naar je doorgroei mogelijkheden?

Je opleiding is niet voldoende en is juist het startpunt

Vaak merk je dat je opleiding niet helemaal aansluit bij je werk. Het is allemaal net even anders, de industrie werkt op een andere manier en de projecten die je doet zitten anders in elkaar dan je gedacht had. Of merk je soms dat je tekenvaardigheden een beetje vastgeroest zijn. Zie je opleiding dan als vertrekpunt voor je persoonlijke ontwikkel reis.

1. Versterk je persoonlijk inzicht

Met een beter zelf inzicht krijg je carrière mogelijkheden en persoonlijke wensen helder. Zo bepaal je echt wat je wil / kan en nog verder wilt ontwikkelen.

Sta eens stil

Reflectie. Nadenken. In alle drukte neem je vaak te weinig tijd om na te denken over je werk. Een handige manier daarvoor is gewoon een uur in te boeken (wellicht op de vrijdag middag – telefoon uit) en eens na te denken over de week/maand. Wat ging er goed, wat kon er wel beter, waar was ik goed in, wat liep niet lekker, wat werkte enorm goed.

Als je dit opschrijft, en een aantal keren doet (zodat je na een kwartaal een overzicht gaat krijgen) komt er lijn in. Dit helpt je enorm verder. Probeer het eens uit, pak een opschrijf boekje [mooie hier link], en schrijf er in wat je deze week allemaal gedaan hebt, wat goed ging en wat niet, en wat je nog zou willen doen.

Hou je tijd eens bij en breng efficiëntie in je dag.

Gebruik eens een timemanagement tool als Harvest, schrijf je uren op, breng in kaart waar je veel tijd aan kwijt mee bent (wellicht is dat administratie) of juist tekenen. Doe dit een maand lang.

Dus, vul elke dag aan het einde van de dag je uren in, (of per blok van 3 uur, zodat je niet vergeet om ze in te vullen). Na een maand ben je het invullen wel een beetje zat, maar dan krijg je een goed beeld van de afgelopen 4 weken, waar je tijd is in gaan ziiten. Dat beeld kan je enorm helpen om te zien waar je tijd naar toe gaat, en of je dat ook wil. Daarmee kun je dus zien wat je allemaal doet. Daarmee kun je ook naar je manager gaan, en je taken pakket eens tegen het licht aan houden. Misschien ben je veel tijd kwijt aan administratie of overleg. Dat kun je dan daarna prima bespreekbaar maken.

Bepaal je persoonlijke energiebalans

Doe je wat je wil? Vind je je werk echt leuk (of is het misschien maar voor 30% leuk, dan is het echt tijd voor iets anders), waar krijg je energie van, wat vind je leuk om te doen? Op het moment dat je weet wat je energie geeft en wat je leuk vindt, worden je keuzes ineens helder en duidelijk.

Wellicht vind je het leuk om projecten te organiseren en mensen aan te sturen, of juist helemaal niet. Dan is doorgroei als expert meer iets voor jou. Of vind je tekenen en modellen maken enorm leuk, of vind je juist wiskunde geweldig. Door het opschrijven van wat je energie geeft, krijg je ineens een beeld wat er voor jou wel werkt. Schrijf dan ook gelijk op wat je energie kost, wellicht is dit reistijd [link], je baas, je werkpakket of thuis. Daarmee heb je overzicht van de elementen die werken voor jou.

Vraag het aan je collega’s en pas intervisie toe

Om een nog beter beeld te krijgen welke skills die je nu al hebt, zou je het je collega’s kunnen vragen. Zij hebben vaak een ander beeld van de situatie dan jezelf.

Wat ook werkt, is vragen aan andere engineers in een andere sector met een vergelijkbare situatie aan de jouwe. Vaak tref je deze situaties aan bij cursussen op je vakgebied. Dan kom je vaak in een groepje met gelijkgestemden. De onderlinge gesprekken zijn vaak erg nuttig en leren je vaak het meeste. Dit heet intervisie. Dit geeft ook gelijk steun om de frustratie in je werk met mensen die dezelfde functie te bespreken. Dit kan ook nog eens leiden tot extra oplossingen en nieuwe inzichten voor je werk.

Ken je deze mensen niet, dan zou je het ook zelf kunnen opzetten. Bekijk daarbij eens je LinkedIn netwerk, vraag iemand die je goed kent om 1-2 anderen met dezelfde ervaring te zoeken, en prik een locatie met goede koffie en een moment en vraag om feedback. Spreek af op een leuke locatie en maak er iets van.

Bespreek het met je teamleider of manager

Kom je er zelf niet uit, bespreek het dan met je teamleider of je afdelingsmanager om te bepalen wat je doorgroei mogelijkheden zijn. Hij of zij heeft er vaak goede kijk op, want hij/zij heeft vaak goed overzicht en is vaak al ervaren. Ook kan hij/zij je helpen aan vervolg mogelijkheden in je carrière.

2. Bouw je skills en competenties uit

Versterk je tekenvaardigheden en software kennis

Om nog vaardiger te worden met je pakket kennis, kun je eens verdiepen in je software vaardigheden. Maak eens een betere tekening van engineering situaties. Volg een cursus AutoCad voor gevorderden, SolidWorks, of spijker je Inventor nog wat meer bij. Zo bouw je software vaardigheden uit, zodat je (nog) mooiere en betere tekeningen kan maken.

Maak een POP

Een POP is een Persoonlijk Ontwikkel Plan. Met een persoonlijk ontwikkelplan (POP), geef je aan je manager aan wat je persoonlijk wilt verbeteren. Dat kan je communicatie vaardigheden zijn, of juist je engineering skills, of bijvoorbeeld je ontwerpvaardigheden. Breng in kaart wat je al goed kan, wat je energie geeft, waar je goed in bent en wat je nog wilt ontwikkelen. Zo zie je wat je al geweldig doet!
Ook kun je hiermee aan de personeelsafdeling aangeven en onderbouwen, welke cursussen en eventueel opleiding je wil gaan volgen.

Bekijk je probleemoplossende skills, puzzel en praktische fixes

Hou jij van problemen oplossen? Bekijk dan eens de oplosmanier achter puzzels. Dit kan je probleem oplossende vaardigheden nog verder versterken. Vaak is een andere manier van logisch nadenken en het anders kijken naar het probleem een oplossingsrichting. Zo versterk je je probleem oplos skills. Je kan ook leren van programmeren door het probleem in stukjes op te hakken. Of van SIT dat je het probleem anders rangschikt. Zo versterk je probleem oplos vaardigheden.

Volg cursussen

Je ontwikkelt jezelf verder door o.a. het volgen van cursussen. Kijk naar je opleidingsbudget en bepaal welke cursussen je wilt gaan volgen. Start bij Springest.nl om gelijk een cursus overzicht te krijgen.

3. Bouw je ervaring nog verder uit

Veel vlieguren maken

Je krijgt ervaring door gewoon veel werken. Meters maken. Veel werken met interessante projecten. Grote tip: breng ze in kaart na oplevering van een project. Niet gelijk doorgaan naar het volgende project, maar maak eens een fotootje en beschrijf in tekst wat er nu zo bijzonder was aan het project, wat de hindernissen waren, hoe je het (of je team) opgelost had en wat je bijdrage was, met het effect erbij vermeld.

Dit helpt je enorm als je na een tijd bijvoorbeeld 5 van deze uitgevoerde projecten op een rij zet, want dan ga je ineens patronen zien. Deze patronen helpen je inzien waar je al goed in bent, wat goed gaat, en waar je soms nog een blinde vlek hebt. Ook worden deze projecten je portfolio, waar je goed over kan vertellen.

Grotere projecten meehelpen uitvoeren

Bijdragen aan grotere projecten is vaak interessant. Systemen en afhankelijkheden komen samen, en je werkt in andere grote groepen samen, en je specialiseert in onderdelen. Jouw input is de output van iemand anders, en jouw output wordt gelijk ingezet. Je bent onderdeel van een team, je leert andere vakgebieden en het kan technisch zeer interessant zijn. Hoe groter het project hoe sterker de specialisatie.

4. Wordt beter in je werk

Volg communicatie vaardigheden en trainingen

Dit lijkt soms helemaal niet met techniek te maken hebben, maar met goede communicatie technieken kun je in je projecten veel profijt hebben. Zo kun je veel beter aangeven of iets kan werken of juist niet, je kan mensen mee nemen en overtuigen van je eigen ‘gelijk’. We zien ook dat ervaren mensen ook veel behoefte hebben aan gesprekstechnieken. Om gewoon je eigen verhaal beter te vertellen. Zo kun je beter met je collega’s praten en overleggen, of zeggen dat je die klus echt niet in dat krappe tijdspad kan doen.

Vaak zijn goede communicatie vaardigheden essentieel bij het goed kunnen samenwerken. Je werkt tenslotte niet alleen, want je moet juist je werk afstemmen met anderen. Met communicatie trainingen worden je samenwerkingsvaardigheden beter, waardoor je in projecten beter samen kan werken. Zo wordt je beter in je werk en zo kun je ook beter met klanten steeds beter omgaan.

Geef presentaties

Dit is wat makkelijker. Presentaties geven aan je collega’s bijvoorbeeld met Powerpoint, of laten zien, of een andere manier en vertellen wat er interessant aan is en wel even aanpassen voor hun belevingswereld. Door het presenteren moet je goed structureren van je informatie . Dat werkt ook vaak goed. Het kost wel tijd om een presentatie te maken (reken op zeker 10 uur), maar het helpt je enorm verder. Het scherpt je kennis.

Zoek een mentor in het gebied waar je verder wilt groeien

Als je verder in je vak wilt, is het werken met een mentor zeer leerzaam. Je kan mentoren vinden bij ervaren hoofd engineering, hoofd technische diensten en/of een oude rot in het vak (> 50+ jaar). Zij willen je graag vast informatie geven, zijn vaak hulpvaardig en willen je vast tips geven hoe je verder kan verdiepen in het deel waar je interesse in hebt en wilt ontwikkelen.

5. Meer uit je huidig werk halen

Werken met goed gereedschap – professioneler worden

Wil je meer uit je werk halen bekijk dan eens je gereedschap waar mee je werkt. Werken met goed gereedschap is echt het halve werk. Wellicht kun je jouw gereedschap wel upgraden? Denk eens aan je fysieke spullen (betere werkkleding), of je software (updates of een nieuw softwarepakket, of 2 schermen bij je computer). Upgrade je gear.

Bied hulp bij leveranciersselectie

Iets anders voor je doorontwikkeling is inkoop ondersteuning. Help eens de afdeling inkoop met het selecteren van een leverancier. Je moet dan vaak verschillende leveranciers met elkaar vergelijken, en tegelijk ook de diepte in gaan in de technieken. Bijvoorbeeld het maken van onderdelen, het onderhandelen erover, het tenderen, allemaal interessante commerciële elementen met een technische component.

Als je samenwerkt met inkoop, is de inkoper je erg dankbaar, hij/zij heeft dan zekerheid, dat de ingekochte spullen echt technisch kloppen. En jij moet dan echt goed de verschillende technische oplossingen bekeken hebben, waardoor je nog beter wordt in het veld van de techniek. Dat is ook een grotere verantwoordelijkheid. Ook kom je bijzondere nieuwe dingen tegen, waardoor het ook nog eens extra leuk wordt.

 

 

“Ik ben super enthousiast over mijn nieuwe baan!”
Hugo van Herk | Werkvoorbereider
technische vacatures

6. Verbreding en verdieping

Bouw je kennis uit van project methodieken en rollen als project manager

Wanneer je meer van projecten wil weten, ze beter wilt begrijpen en managen, dan is wellicht een cursus projectmanagement een goede. Zo krijg je een goed beeld wat projecten kunnen inhouden, en ben je veel bekender met diverse vormen van projectaanpak. Zo zijn er Scrum/Agile, Waterval, Prince2 en andere project methodieken. Het kennen en toepassen van deze methodieken kan je werkzame leven echt verder helpen, omdat je de problemen en lastigheden al vooraf kan zien aankomen. Dat voorkomt problemen die je dan niet meer hoeft op te lossen.

7. Kijk vooruit en houd je vak goed bij

Kijk vooruit naar trends in techniek

Om bij te blijven, of zelfs voorop te lopen, werkt het enorm goed om bij te blijven bij de trends in de maatschappij en in de techniek. Robotisering/automatisering, drones, biotech, nieuwe materialen, 5G, nieuwe energie opslag technieken, industrie 4.0 en vele andere technieken in je industrie. Weet jij al wat ze zijn en wat ze kunnen betekenen voor je vakgebied? Bekijk ook eens de Gartner Hypecycle  om te kijken wat er speelt in jouw technische domein. Wellicht zijn dat infrarood oplossingen, GPS op apparaten, andere productiesystemen, nieuwe materialen, 3d print-technieken, nieuwe ontwerp technieken of software, of onderdelen van nieuwe software die verbeterd worden met een upgrade of een complete verandering.

Omdat de wereld snel verandert, werkt het enorm goed om op de hoogte te zijn wat er aan gaat komen, want zo ben je veel beter voorbereid en je kunt nieuwe dingen in je werk verwerken waardoor je verder vernieuwt. Zo blijf je voorop lopen.

Lees veel boeken, artikelen, YouTube en technische vakbladen

Je wordt nog beter in je vak wanneer je er nog meer in je vak verdiept. Lees dus boeken, manuals, artikelen, vakbladen, bekijk youtube videos, lees, lees, lees! Vakbladen zijn er ook nog. Bijvoorbeeld: TW magazineCobouw, Maritiem NederlandInfra en Civiele TechniekMechanical Engineering Magazine. Zo wordt je expert in je vakgebied. Op YouTube zijn er interessante kanalen over techniek: bijvoorbeeld How it’s made, ook interessant!.

Ga naar events en beurzen

Op beurzen of evenementen kun je veel leveranciers treffen. Zo zie je gelijk wat er in het vakgebied aan onderwerpen belangrijk zijn, en zie je ook nieuwe onderwerpen in je vakgebied aankomen. Verder levert het praten met veel leveranciers je ook wat op. Je krijgt gewoon veel meer informatie en diepte over het onderwerp wat je bezighoudt. Je kan ook gaan vergelijken. Dat helpt vaak ook de afdeling inkoop. Bekijk hier de events voor de industrie.

Houd je vak goed bij en specialiseer

Overweeg een specialisatie op een diepte onderwerp, dat je echt interesseert. Zo wordt je expert in dat onderwerp, en daarmee groei je in de diepte door.

8. Vakmanschap is meesterschap

Vakmanschap is meesterschap. Dit bereik je als je zeer ervaren bent in je vakgebied, want je hebt al veel vlieguren gemaakt. Op het moment dat je het aan anderen moet uitleggen, wordt je vreemd genoeg, gedwongen om eens goed na te denken of het eigenlijk welk klopt wat je zegt. Het ogenschijnlijk gemak van het doen van de dingen (wat ze niet zien, hoeveel tijd je dat gekost heeft om te ‘masteren’) geeft je een mooi plezier.

Op het moment dat je gaat lesgeven, kun je het plezier van je vakgebied doorgeven. Dit geeft je ook hernieuwde energie. Al is het begin wel even lastig. Want hoe leg je het goed en duidelijk uit? Zo zijn er aan aantal hogescholen die soms ‘gastdocentschap’ posities hebben. Wellicht kun je aan je werkgever vragen om een vrijdag vrij te krijgen om een presentatie of zelfs les aan studenten te geven. Zo wordt je van vakman een echte meester!

9. Next level of anders?

Management of Projectmanagement?

Vaak is iemand heel erg goed in projecten en/of techniek. Maar misschien minder goed met mensen. Op een bepaald punt in je carriere kom je op een punt om te bepalen of je wilt gaan leidinggeven. Leidinggeven betekent psychologisch zwaarder werk met meer verantwoordelijkheden, met minder techniek. Project management kan je ook helpen, het structureren van projecten, doorlooptijden, afhankelijkheden en omgaan met je projectteam scherpt je menselijke vaardigheden ook. Vaak is dit ook een mooie tussenstap. Grotere projecten, meer verantwoordelijkheid en toenemende complexiteit.

Leer beter schrijven en publiceer technische artikelen in vakbladen

Ben je al heel erg ervaren, kijk dan eens of je artikelen kan schrijven of hoe kan bijdragen aan het opstellen van artikelen. Het schrijven van artikelen dwingt je goed na te denken over je vakgebied. Je moet dan opschrijven wat je wilt zeggen en dat is best lastig. Door het schrijven leer je ook gelijk je beter uit te drukken. Dat helpt ook nog eens bij het maken van offertes, project voorstellen of het opstellen van een aanbestedingsplan.

Versterk je Engels en ga Internationaal

Een andere doorgroeimogelijkheid is internationaal gaan. Dat is spannend: op reis, ervaren van andere culturen en andere landen bezoeken als werkende. Dat kan goed als je (nog) geen gezin hebt, maar als je een gezin hebt wordt dit al een stuk lastiger. Het kan wel.
Werken in het buitenland is gewoon anders. Soms zijn ze juist verder of minder ver met de techniek, in elk geval werken ze op een andere manier dan je gewend bent (waardoor jij je moet aanpassen), en dit allemaal verbreedt je horizon (en je wordt hierdoor meer allround).

Natuurlijk moet je wel je Engels kennen (of het taal van het land) om de verbindingen in je nieuwe werkomgeving te maken. (Of Duits als je naar onze oosterburen gaat). Internationaal werken is zeer verrijkend.

Ontdek nieuwe technische mogelijkheden

De wereld verandert snel. De techniek en technologiën ook. Blijf bij en lees vakbladen (bijvoorbeeld deze: TW magazine) en bezoek beurzen. Kijk eens of je andere vakgebieden kan verwerken in je vakgebied. Bijvoorbeeld: medische sector MRI scanners, zou dat ook voor een productiestraat kunnen werken? Of kan ik elementen uit de biologie (bv. vogelzwermen voor drones) toepassen in mijn werk? Of hoe werkt intelligente stedenbouw door op mijn logistiek proces? Het kijken naar andere domeinen in de maatschappij kan je soms aanzetten tot nieuwe creatieve oplossingen in je huidige werk.

Werken in loondienst of als ZZP-er?

Vaak kun je hetzelfde werk doen ook als zzp-er. Je groeit dan vooral commercieel door. Dan heb je wel veel minder tijd om je breed te ontwikkelen als engineer, maar wel veel tijd om hetgeen wat je al goed doet, diep commercieel uit te bouwen. Je hebt dan veel vrijheid, in het begin nogal wat administratief gedoe (de boekhouding/facturen op zaterdag), je moet veel sales doen om orders continue binnen te halen, je hebt dan ook veel inkomens onzekerheid, geen sociaal vangnet, maar heel veel flexibiliteit en ruimte om je eigen ding te doen, en een mooie commerciele mogelijkheid om een nieuw pad in te slaan.

10. Overstappen?

Overweeg eens andere sector

Vaak werk je een tijdje in een bepaalde sector. Dan raak je eraan gewend. Het wordt dan normaal. Wanneer je een sprong doet naar een andere sector, zul je merken dat je veel hebt aan je skills, maar dat je nog zoveel kan leren! Wow! En dit geldt ook als je 25, 30, 40, 50 of 60 of zelfs 70 jaar bent. Verander je wereld en ontdek weer.

Conclusie

Kortom, er zijn enorm veel verschillende mogelijkheden om door te groeien in je werk. Het is goed om je dat te realiseren, voordat je gelijk overstapt. Kijk eerst wat de mogelijkheden zijn bij je huidige werkgever. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Kom je er toch niet uit met bovenstaande tips, neem dan eens contact met ons op over je mogelijkheden in de techniek.

Ga in gesprek met recruitment consultants van Connetix

Heb je nog meer tips nodig? Praat dan eens met onze consultants. Ze hebben jaren lange ervaring in je sector en kunnen je snel verder helpen in je mogelijkheden en kennen veel verschillende soorten technische bedrijven.