Onlangs hebben we je meer verteld over Mechanical Engineering en wat een Mechanical Engineer precies doet. Nu ben je vast ook nieuwsgierig naar wat het salaris is van een Mechanical Engineer. Dat vertellen wij je graag!

Wat is het salaris van een Mechanical Engineer?

Gemiddeld ligt het salaris van een beginnende Mechanical Engineer op HBO-niveau ligt rond de € 2.500 bruto per maand. Meer ervaren Mechanical Engineers verdienen een salaris van gemiddeld € 3.500 bruto per maand. Op WO-niveau ligt het salaris van een beginnende Mechanical Engineer rond de € 3.000 bruto per maand. Een Mechanical Engineer met ervaring verdient in Nederland gemiddeld € 3.605 bruto per maand. De overige arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van de organisatie en branche waarin je als Mechanical Engineer werkzaam bent.

Verdien je meer of minder als je via een detacheringsbureau werkt?

Een technisch detacheringsbureau zoals Connetix detacheert Engineers en is zelf geen technische organisatie waar projecten worden gedaan en waar mensen technisch kunnen worden opgeleid. Opdrachten worden on-site bij de klant uitgevoerd, maar het detacheringsbureau betaalt jouw salaris. Voor de hoogte van het salaris maakt dit echter niets uit. Het is wettelijk bepaald dat je een vergelijkbaar salaris moet hebben als iemand in dezelfde functie die wel in directe dienst is bij de opdrachtgever waar jij werkt.

Wat is een goed salaris?

De vraag blijft dan wat is een goed salaris en hoe kom ik hier aan?

Als je net bent afgestudeerd en begint aan je eerste baan als Mechanical Engineer kan je natuurlijk niet direct het hoogste salaris verwachten. Om een reëel en goed startsalaris te bepalen is het handig om wat onderzoek te doen. Hierboven hebben we je inzicht gegeven in wat reële (start) salarissen zijn voor een Mechanical Engineer, maar wanneer je het nog moeilijk vindt om een startsalaris indicatie te bepalen, is het raadzaam om in gesprek te gaan met een Recruitment Consultant. Dagelijks zien zij salarissen voorbij komen en kunnen gemakkelijker inschatten wat een reëel start salaris is voor iemand met jouw achtergrond.

Hoe kan je meer geld verdienen?

Als je graag meer salaris wilt verdienen, is het belangrijk om hierover in gesprek te gaan. Het aangaan van zo’n gesprek is best spannend. Daarom is een goede voorbereiding noodzakelijk, en daar helpen wij graag bij! Check hier een aantal tips die je kan gebruiken om van jouw startsalaris naar een top salaris te gaan.

Bepaal jouw meerwaarde


Waarom wil jij die verhoging? Voordat je het gesprek met jouw leidinggevende aangaat is het van belang dat je met goede argumenten komt. Bepaal voor jezelf een aantal punten waarom jij denkt dat jij het verdiend. Blik hierbij eens terug op je gewerkte periode. Welke vooruitgangen heb je hierin geboekt? Welke resultaten heb je behaald? Waarin maak jij het verschil ten op zichte van je collega’s? Al deze punten kan je meenemen in het bepalen van jouw meerwaarde en waarom jij dus die verhoging verdiend.

Maak het concreet


Een verhoging moet wel realistisch en haalbaar zijn. Op basis van jouw meerwaarde kan je inschatten wat de hoogte van de verhoging moet zijn. Daarnaast is het handig om onderzoek te doen naar wat veel voorkomend is voor jouw functie. Let er hierbij wel op dat je werkzaamheden en verantwoordelijkheden hier invloed op hebben. Verder kan je eens rondvragen aan collega’s wat zij verdienen.

Voorbereiding voor het gesprek

Wanneer je het salaris voor jezelf hebt bepaald, de argumenten klaar hebt, dan wordt het tijd voor de verdere voorbereiding. Bereid je voor op een vragen die je kunt verwachten tijdens je gesprek. Bedenk ook alvast wat je gaat zeggen voor als je een nee krijgt.

Heb lef bij de salaris onderhandeling


Het blijft natuurlijk spannend om dit onderwerp aan te kaarten bij je leidinggevende, maar een hoger salaris komt er niet vanzelf. Tijdens het gesprek met je leidinggevende is het goed om zelf het voortouw te nemen. Je hebt voor jezelf een salaris in je hoofd waar jij voor wil gaan. Maak het voor jezelf niet groter dan dat het is, je hebt je goed voorbereid en weet waarom jij dit verdient. Benoem dan ook direct jouw gewenste salaris. De kans dat jouw leidinggevende dit te hoog vindt is aanwezig. Daarom is het goed om van te voren te hebben nagedacht over wat je maximaal en minimaal aan verhoging wilt. Krijg je toch een nee? Vraag dan goed door en blijf zelfverzekerd.

Toch niet de verhoging gekregen die jij wilde? Of heb je helemaal geen verhoging gekregen? Blijf positief! Je hebt in ieder geval bij jouw leidinggevende kenbaar gemaakt wat jouw wensen zijn.

Hulp nodig?
Wanneer je toch echt meer salaris wilt en het niet krijgt bij je huidige werkgever is het misschien goed om de mogelijkheid te ontdekken bij een andere werkgever. Via Connetix kun je solliciteren als Mechanical Engineer bij diverse bedrijven in Nederland. Door ons grote netwerk en specialisme kun je binnen verschillende branches snel aan de slag als Mechanical Engineer! Check daarom de openstaande vacatures, of stuur een open sollicitatie, wij helpen je graag verder!

Heb je vragen? Neem dan zeker even contact met ons op!