Wat is Mechanical Engineering?
Nieuwsgierig naar Mechanical Engineering?
Ben jij geïnteresseerd in het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van machines en apparaten? Dan is mechanical engineering misschien wel dé carrière voor jou! In dit blog gaan we je alles vertellen over deze fascinerende industrie en hoe jij succesvol kunt worden in de mechanical engineering.
Wat is Mechanical Engineering?
Mechanical engineering is een tak van de techniek die zich richt op het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van machines en apparaten. Dit kan variëren van kleine huishoudelijke apparaten tot grote industriële machines. Mechanical engineers werken in verschillende industrieën, waaronder de automotive, lucht- en ruimtevaart, energieopwekking en medische industrie.
Wat doet een Mechanical Engineer?
Mechanical Engineering gaat over de ontwikkeling en verbetering van bewegende delen. Een voorbeeld? De Python-achtbaan in de Efteling. Zonder werktuigbouwkundige zou dit kunststukje nooit bestaan. In dit vakgebied focus je op het ontwerpen, produceren, berekenen, analyseren en onderhouden van apparaten, machines en systemen. Mechanical Engineering is een veelzijdig en continu ontwikkelend vakgebied, dat vraagt om kennis van de laatste trends en ontwikkelingen binnen de techniek. En één ding is zeker… Je bent nooit uitgeleerd!
Ontdek de veelzijdige taken
Als Mechanical Engineer combineer je jouw creativiteit, kennis en analytische vaardigheden bij het ontwerpen, berekenen en produceren van machines en apparaten. Het doel van de Mechanical Engineer is het maken van een optimaal ontwerp dat duurzaam, kosteneffectief en aan de eisen van de industrie voldoet. Als Mechanical Engineer ben je betrokken bij de gehele levenscyclus van een product, van conceptfase tot oplevering. De precieze taken die je uitvoert zijn afhankelijk van de sector waarin jouw werkgever actief is. Wil je als Mechanical Engineer jouw stempel drukken op innovatieve projecten? Dan is deze carrière iets voor jou!
Hoe word je Mechanisch Engineer?
Om een Mechanisch Engineer te worden, heb je minimaal een AD, HBO of WO Werktuigbouwkundige achtergrond nodig. Tijdens je opleiding leer je verschillende belangrijke vaardigheden. Zo leer je hoe je machines en apparaten kunt ontwerpen, berekenen en produceren. Hierbij maak je gebruik van 2D en 3D tekenprogramma’s zoals SolidWorks, Inventor en Autocad. Na je opleiding kun je aan de slag als Mechanical Engineer in diverse sectoren. Er zijn tal van mogelijkheden om door te groeien naar hogere functies, zoals Project Engineer of managementposities.

De belangrijkste competenties van een succesvolle Mechanical Engineer
Naast het volgen van deze studie is het natuurlijk ook van belang dat je beschikt over een aantal competenties. Je werkt in een innovatieve omgeving en komt constant in aanraking met nieuwe producten en systemen. Daarom is het belangrijk dat je leergierig en inventief bent. Ook jouw nauwkeurigheid wordt zeer op prijs gesteld. Met een klein foutje in het ontwerp, werkt het gehele apparaat meestal niet.
Werken als Mechanical Engineer?
Als Mechanical Engineer ben je doorgaans werkzaam in een technische omgeving, zoals de Werktuigbouwkunde. Het vakgebied van Mechanical Engineering biedt een breed scala aan werkgelegenheid en je kunt in verschillende sectoren aan de slag. De sectoren waar je aan de slag kunt gaan zijn onder andere machine- en apparatenbouw, offshore, scheepsbouw, automotive, biotechnologie en energiecentrales.
Veel gestelde vragen over Mechanical engineering
Wat is mechanical engineering?
Mechanical engineering is een tak van de engineering die zich bezighoudt met het ontwerpen, ontwikkelen, produceren en onderhouden van mechanische systemen. Deze systemen kunnen variëren van kleine, eenvoudige apparaten tot grote, complexe machines.
Wat zijn de belangrijkste gebieden van mechanical engineering?
De belangrijkste gebieden van mechanical engineering omvatten thermodynamica, mechanica, materiaalkunde, productie en ontwerp.
Waar wordt mechanical engineering voor gebruikt?
Mechanical engineering wordt toegepast in vele industrieën, zoals de auto-industrie, luchtvaart, ruimtevaart, energieopwekking, medische apparatuur, robotica en meer.