Machine- en apparatenbouw - 2 september 20

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar het vak als Mechanical Engineer? Heb je daarnaast vragen over welke eisen er gesteld worden aan deze functie en bij welke bedrijven je aan de slag kan? In deze blog vertel ik je graag meer over Mechanical Engineering!

Door Tamara Hassan

Wat is Mechanical Engineering?

Mechanical Engineering is het ontwikkelen en verbeteren van mechanisch bewegende delen. Een simpel voorbeeld. Heb je wel eens in de Python van de Efteling gezeten? Zonder Werktuigbouwkundige was deze constructie nooit mogelijk geweest. Binnen dit vakgebied richt jij je namelijk op het ontwerpen, produceren, berekenen, analyseren en onderhouden van apparaten, machines en systemen. Mechanical Engineering is een veelzijdig vakgebied voor ingenieurs, omdat deze continu in ontwikkeling is vanwege de industriële automatisering. Daarom is het ook erg belangrijk als Mechanical Engineer om op de hoogte te zijn van de huidige trends en ontwikkelingen binnen de techniek. Een ding is zeker… Je bent in ieder geval nooit uitgeleerd!

Wat doet een Mechanical Engineer?

Als Mechanical Engineer krijg jij de kans om jouw creativiteit, kennis en analytische vaardigheden te combineren bij het ontwerpen, berekenen en produceren van machines en apparaten. Jij creëert een optimaal ontwerp door een goede materiaalkeuze en een gewenste levensduur tegen lage kosten. Daarnaast houdt je ook rekening met specifieke eisen vanuit de industrie, zoals de ontwerpnormen, hygiëne, etc. Bovendien houden Mechanical Engineers bij het ontwerp ook steeds vaker rekening met duurzaamheid. Als Mechanical Engineer ben je dus betrokken bij de gehele levenscyclus van een product, van conceptfase tot aan productie en oplevering!

De precieze taken van een Mechanical Engineer zijn uiteindelijk wel afhankelijk van de sector waarin jouw werkgever actief is.

Hoe word je een Mechanical Engineer?

Om te werken als Mechanical Engineer heb je een AD, HBO of WO Werktuigbouwkundige achtergrond nodig. Tijdens de opleiding krijg je veelgebruikte 2D en 3D tekenprogramma’s voor het ontwerpen en tekenen. Denk hierbij aan SolidWorks, Inventor en Autocad.

Naast het volgen van deze studie is het natuurlijk ook van belang dat jij beschikt over een aantal competenties. Je werkt in een innovatieve omgeving en daarom krijg je voortdurend te maken met nieuwe producten en systemen. Daarom is het ook erg belangrijk dat jij leergierig en inventief bent. Ook jouw nauwkeurigheid word zeer op prijs gesteld. Met een klein foutje in het ontwerp, werkt het gehele apparaat meestal niet.

Eenmaal werkzaam als Mechanical Engineer zijn er veel mogelijkheden om jouw horizon te verbreden en door te groeien naar bijvoorbeeld een Project Engineer of managementpositie!

Waar werken als Mechanical Engineer?

Uiteraard ben je over het algemeen werkzaam in een technische omgeving, waaronder vaak in de Werktuigbouwkunde. Je kunt aan de slag gaan binnen verschillende sectoren. Tot organisaties waar Mechanical Engineers werkzaam kunnen zijn behoren bijvoorbeeld machine- en apparatenbouwers, offshorebedrijven, scheepbouwers, automotive bedrijven, biotechnologische bedrijven of energiecentrales.

Via Connetix kun je solliciteren als Mechanical Engineer bij diverse bedrijven in Nederland. Door ons grote netwerk en specialisme kun je binnen verschillende branches snel aan de slag als Mechanical Engineer! Hiervoor verwijs ik je dan ook graag naar onze openstaande vacatures.

Zit jouw vacature er niet tussen? Dan kun je natuurlijk altijd een open sollicitatie toesturen en wij helpen je graag verder!

Heb je vragen? Neem dan zeker even contact met mij op. Ik help je graag!