Wat is Mechanical Engineering?

Mechanical Engineering is een tak van de techniek die zich richt op het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van machines en apparaten. Dit kan variëren van kleine huishoudelijke apparaten tot grote industriële machines. Mechanical engineers werken in verschillende industrieën, waaronder de automotive, lucht- en ruimtevaart, energieopwekking en medische industrie.

Nesrine
Nesrine Belayachi Marketing Directeur
Mechanical engineer

Wat doet een Mechanical Engineer?

Mechanical Engineering gaat over de ontwikkeling en verbetering van bewegende delen. Een voorbeeld? De Python-achtbaan in de Efteling. Zonder werktuigbouwkundige zou dit kunststukje nooit bestaan. In dit vakgebied focus je op het ontwerpen, produceren, berekenen, analyseren en onderhouden van apparaten, machines en systemen. Mechanical Engineering is een veelzijdig en continu ontwikkelend vakgebied, dat vraagt om kennis van de laatste trends en ontwikkelingen binnen de techniek. En één ding is zeker… Je bent nooit uitgeleerd! 

“Mechanical engineering is the art of harnessing the power of physics and creativity to design, innovate, and bring to life the machines that shape our world.”

De veelzijdige taken van een Mechanisch Engineer

Als Mechanisch Engineer combineer je jouw creativiteit, kennis en analytische vaardigheden bij het ontwerpen, berekenen en produceren van machines en apparaten. Het doel van de Mechanical Engineer is het maken van een optimaal ontwerp dat duurzaam, kosteneffectief en aan de eisen van de industrie voldoet. Als Mechanical Engineer ben je betrokken bij de gehele levenscyclus van een product, van conceptfase tot oplevering. De precieze taken die je uitvoert zijn afhankelijk van de sector waarin jouw werkgever actief is. Wil je als Mechanical Engineer jouw stempel drukken op innovatieve projecten? Dan is deze carrière iets voor je!

 

Mechanical engineers repairing engine machine at factory

Hoe word je een succesvolle Mechanisch Engineer?

Als je een Mechanisch Engineer wil worden, heb je minimaal een mbo, hbo of wo Werktuigbouwkundige achtergrond nodig. Tijdens je opleiding leer je belangrijke vaardigheden zoals het ontwerpen, berekenen en produceren van machines en apparaten met behulp van 2D en 3D tekenprogramma’s zoals SolidWorks, Inventor en Autocad. Ontdek de verschillende mogelijkheden om na je opleiding aan de slag te gaan als Mechanical Engineer in diverse sectoren en leer hoe je kunt doorgroeien naar andere functies zoals Project Engineer of managementposities.

Mechanical engineers repairing engine machine at factory

De belangrijkste competenties van een succesvolle Mechanical Engineer

Naast het volgen van deze studie is het natuurlijk ook van belang dat je beschikt over een aantal competenties. Je werkt in een innovatieve omgeving en komt constant in aanraking met nieuwe producten en systemen. Daarom is het belangrijk dat je leergierig en inventief bent. Ook jouw nauwkeurigheid wordt zeer op prijs gesteld. Met een klein foutje in het ontwerp, werkt het gehele apparaat meestal niet.

Werken als Mechanical Engineer?

Als Mechanical Engineer ben je doorgaans werkzaam in een technische omgeving, zoals de werktuigbouwkunde. Het vakgebied van Mechanical Engineering biedt een breed scala aan werkgelegenheid en je kunt in verschillende sectoren aan de slag. De sectoren waar je aan de slag kunt gaan zijn onder andere machine- en apparatenbouw, offshore, scheepsbouw, automotive, biotechnologie en energiecentrales.