Wat is een Electrical Engineer?

Als Electrical Engineer ben je de drijvende kracht achter de ontwikkeling van complexe elektronische systemen en componenten. Maar hoe word je nu eigenlijk een succesvolle Electrical Engineer? En wat zijn de belangrijkste vaardigheden die je nodig hebt in dit vakgebied? In deze blog ontdek je alles wat je moet weten over het werk van een Electrical Engineer en hoe je jouw carrière in deze sector kunt opbouwen. Lees snel verder en laat je inspireren door de vele mogelijkheden die deze functie te bieden heeft!

Electrical Engineer

De rol van Electrical Engineers in onze moderne samenleving

Elektrotechniek speelt een cruciale rol in onze moderne samenleving, over de hele wereld. Van de nieuwste mobiele telefoons tot medische apparatuur en van elektrische auto’s tot windmolens, het is een essentieel onderdeel geworden van ons dagelijks leven. Electrical Engineers werken aan verschillende projecten die een grote impact hebben, zoals het ontwerpen van elektrische motoren, het verbeteren van de bekabeling in gebouwen, en het ontwikkelen van radar- en navigatiesystemen. Het is dan ook logisch dat Electrical Engineering een van de meest gevraagde vakgebieden is op de hedendaagse arbeidsmarkt. Daarom is het ook niet verwonderlijk dat het salaris van een Electrical Engineer vaak zeer aantrekkelijk is.

Het takenpakket van een Electrical Engineer

Een belangrijk deel van het takenpakket van een Electrical Engineer is het ontwerpen van elektronische systemen en componenten. Dit houdt in dat er gedetailleerde technische specificaties moeten worden opgesteld en er moet rekening gehouden worden met factoren zoals kosten, veiligheid en betrouwbaarheid. Naast het ontwerp heeft de Electrical Engineer ook de taak deze systemen te ontwikkelen en te testen. Zo kunnen zij garanderen dat ze voldoen aan de gestelde specificaties en of functioneel zijn.

Hoe word je een Electrical Engineer?

Om als Electrical Engineer aan de slag te kunnen gaan heb je minimaal een bachelor diploma van een elektrotechnische opleiding nodig. Dit kan bijvoorbeeld de opleiding HTS Elektrotechniek of de bacheloropleiding Elektrotechniek aan een technische universiteit zijn. Tijdens deze studies houd je, je o.a. bezig met het ontwikkelen, produceren en verbeteren van elektronische high tech apparaten en systemen. Dit varieert van hele kleine (zoals microchips) tot zeer grote (zoals nieuwe systemen voor duurzame energieopwekking) apparaten en systemen.

Het belang van bijscholing

Voor een succesvolle Electrical Engineer is het van groot belang om zich regelmatig bij te scholen en op de hoogte te blijven van de nieuwste technologische ontwikkelingen in hun vakgebied. Hieronder enkele redenen waarom bijscholing belangrijk is voor een Electrical Engineer:

  • Het elektrotechnische vakgebied verandert voortdurend en als Electrical Engineer moet je in staat zijn om mee te groeien met deze ontwikkelingen.
  • Door bij te scholen kunnen nieuwe kennis en vaardigheden worden opgedaan en deze kunnen worden ingezet om innovatieve oplossingen te ontwerpen en ontwikkelen.
  • Bijscholing helpt om je carrière vooruit te helpen en waardevoller te worden voor je werkgever.
  • Bijscholing zorgt ervoor dat Electrical Engineers hun kennis en vaardigheden kunnen aanpassen aan veranderende eisen en normen in de industrie.

Waar werkt een Electrical Engineer?

De meeste Electrical Engineers werken bij internationale bedrijven. Omdat je als Electrical Engineer zeer breed bent opgeleid, kun je op veel verschillende plekken terechtkomen. Vaak werk je op een ontwerpafdeling. Waar je (mede) verantwoordelijk bent voor het elektrisch ontwerp. Een startende Electrical Engineer begint vaak in teamverband om zo ervaring op te doen. De meeste senior Electrical Engineers werken zelfstandiger aan grotere projecten met meer verantwoordelijkheden.

De topsectoren voor Electrical Engineers

Electrical Engineers hebben een breed scala aan werkgelegenheidsmogelijkheden in verschillende sectoren. De topsectoren die deze professionals werkgelegenheid bieden, zijn:

  • Energie-industrie: Ontwikkeling en onderhoud van energiecentrales en -systemen.
  • Technologie-industrie: Ontwerp van elektronische apparaten en systemen.
  • Telecommunicatie-industrie: Ontwikkeling van nieuwe communicatietechnologieën, zoals mobiele telefoons en satellietverbindingen.
  • Automobielindustrie: Ontwerp en productie van elektrische en hybride voertuigen.

Deze topsectoren bieden Electrical Engineers veel carrièremogelijkheden en de kans om bij te dragen aan innovatieve en toekomstgerichte projecten.

“Ik ben super enthousiast over mijn nieuwe baan!”
Hugo van Herk | Werkvoorbereider
electrical engineer

Samenwerken aan projecten

Het vakgebied van een Electrical Engineer is breed. Meestal werkt de Electrical Engineer in projectteams, waarbij hij rapporteert aan de Project Manager. Vaak werken Electrical Engineers ook samen met mensen die gespecialiseerd zijn in mechatronica en specifieke software. Ook wordt er vaak samengewerkt met elektriciens en monteurs op het gebied van elektra.

Wat is de toekomst van een Electrical Engineer?

Naar verwachting zal slechts 10% van de taken van een Electrical Engineer in de toekomst geautomatiseerd worden. Aangezien de vraag naar elektronische apparatuur en systemen blijft groeien, zal de vraag naar vakmensen op het gebied van elektrotechniek blijven toenemen. Genoeg kansen en mogelijkheden voor jou dus! Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk onze Electrical Engineer vacatures.

Wil je werken als Electrical Engineer?

Ben je op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden in jouw carrière? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij bieden diverse vacatures aan waar je jouw kennis en expertise kunt inzetten en jezelf verder kunt ontwikkelen. Wacht niet langer en bekijk de mogelijkheden voor jouw volgende carrière stap vandaag nog! Met ons grote netwerk en specialisme kun je snel aan de slag binnen verschillende branches als Electrical Engineer. Bekijk onze vacatures Electrical Engineer en solliciteer direct.