Wat is een Hardware Engineer?

Een Hardware Engineer is een specialist in het ontwikkelen en ontwerpen van fysieke componenten en systemen van computers, elektronica en andere apparaten. Ben je ook benieuwd naar wat een Hardware Engineer precies doet? In dit blog nemen we je mee in de wereld van Hardware Engineering! Of je nu geïnteresseerd bent in het salaris of de doorgroeimogelijkheden, wij vertellen je er meer over!

hardware engineer

Wat doet een Hardware Engineer?

Het werk van een Hardware Engineer is afhankelijk van de sector en het specifieke project. Een Hardware Engineer houdt zich voornamelijk bezig met:

  • Het ontwerpen en ontwikkelen van hardwarecomponenten.
  • Het ontwerpen en ontwikkelen van prototypes.
  • Het uitvoeren van tests om ervoor te zorgen dat de hardware voldoet aan de specificaties.
  • Het oplossen van problemen.
  • Het identificeren van verbeterpunten in bestaande hardware.
  • Het verbeteren van de prestaties en het verbeteren van de efficiëntie van hardware.

De onschatbare waarde van Hardware Engineers.

Het werk van een Hardware Engineer is van cruciaal belang voor de ontwikkelingen van nieuwe technologieën en innovaties. Door de voortdurende verbeteringen en optimalisaties van hardwarecomponenten kunnen computers, apparaten en systemen steeds sneller, efficiënter en betrouwbaarder werken. Het werk is dus van onschatbare waarde voor de technologische vooruitgang en de verbetering van ons dagelijks leven.

Waar kom je te werken als Hardware Engineer?

Een Hardware Engineer kan in verschillende omgevingen werken. De omgeving is afhankelijk van de werkzaamheden en de werkgever. Hieronder zijn enkele sectoren toegelicht waar Hardware Engineers meestal werkzaam zijn:

Technologiebedrijven

Hardware Engineers werken voor technologiebedrijven die gespecialiseerd zijn in de ontwikkeling van hardwarecomponenten en systemen voor computers, mobiele apparaten en wearables. Hun werk gaat verder dan alleen consumentenelektronica. Hardware Engineers kunnen ook werken voor bedrijven die zich richten op de ontwikkeling van medische apparaten, zoals pacemakers, implantaten en diagnostische apparatuur. Daarnaast werken ze ook bij bedrijven die zich richten op de ontwikkeling van voertuigen, zoals auto’s, vliegtuigen en ruimtevaartuigen.

Elektronicafabrikanten

Als Hardware Engineer kan je ook werken voor elektronicafabrikanten die gespecialiseerd zijn in de productie van elektronische componenten, zoals printplaten, chips en andere apparaten. Als Hardware Engineer bij een elektronicafabrikant, zal je betrokken zijn bij verschillende fasen van het productieproces. Je kan worden ingezet voor het ontwerpen van de hardware, het testen van prototypes, en het optimaliseren van de productieprocessen. Hierbij is het van groot belang dat je in staat bent om te werken met de juiste technologieën en gereedschappen, waaronder CAD-software, elektronica-testapparatuur en productielijnen.

Onderzoeksintstellingen

Hardware Engineers kunnen ook werken bij onderzoeksinstellingen, zoals universiteiten, waar ze bijdragen aan het onderzoek en de ontwikkeling van innovaties en nieuwe technologieën. Dit kan onderzoek zijn naar nieuwe materialen, ontwerpmethoden, productieprocessen, enzovoort. Je zal samenwerken met andere onderzoekers en wetenschappers om de grenzen van de technologie te verleggen en nieuwe kennis en inzichten te ontdekken.

Consultancybureaus

Als Hardware Engineer kan je aan de slag bij consultancybureaus die gespecialiseerd zijn in technologie en engineering. Je bent werkzaam bij verschillende bedrijven en werkt aan de uitvoering van verschillende projecten. Je werkt nauw samen met klanten om hun behoeften en vereisten te begrijpen en om oplossingen te bieden die aansluiten bij hun bedrijfsdoelstellingen.

Overheidsinstellingen

Hardware Engineers kunnen tot slot ook bij overheidsinstellingen werken zoals defensie, overheidsinstanties, luchtvaart- en ruimteorganisaties. Ze zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het onderhoud van hardwarecomponenten en systemen. In al deze omgevingen werken Hardware Engineers meestal in een kantooromgeving en gebruiken ze computers en andere tools om hun werk uit te voeren. Ze werken vaak in teamverband en moeten efficiënt communiceren met collega’s om projecten succesvol af te ronden.

Met welke collega’s werk je samen?

Als Hardware Engineer werk je samen met andere professionals binnen het veld. De professionals hebben allerlei verschillende functies. Denk hierbij aan Software Engineers, Systeemarchitecten, Mechanical Engineers, Productmanagers en Test Engineers. Door nauw samen te werken met deze verschillende professionals wordt het mogelijk om hardwarecomponenten te ontwerpen en te ontwikkelen die nodig zijn om effectieve technologieën te creëren.

Wat verdient een Hardware Engineer?

Het salaris van een Hardware Engineer hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan locatie, opleidingsniveau, de branche en de werkgever. In Nederland verdient een Hardware Engineer gemiddeld € 3.580 bruto per maand. De salarissen variëren van € 3.045 (laag) tot € 4.120 (hoog). Het gemiddelde salaris van een Hardware Engineer ligt hoger dan dat van de gemiddelde engineer.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden van een Hardware Engineer?

Als Hardware Engineer zijn er verschillende doorgroeimogelijkheden binnen het vakgebied. Naarmate je meer ervaring opdoet is het mogelijk om door te groeien tot een senior Hardware Engineer. Met deze functie ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen en ontwikkelen van complexere hardware-oplossingen. Ook leid je vaak een team van junior Engineers. Als junior Hardware Engineer is het ook mogelijk om door te groeien naar een andere functie, zoals Hardware Architect. Als Hardware Architect ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen en ontwerpen van hardware- architecturen en systeemarchitecten.

Welke opleiding heb je nodig om Hardware Engineer te worden?

Om Hardware Engineer te worden heb je doorgaans een bachelor- of masteropleiding nodig in de computer engineering, elektrotechniek of een ander gerelateerd vakgebied. Sterke vaardigheden op het gebied van wiskunde, natuurkunde en probleemoplossing zijn essentieel. Een Hardware Engineer moet kunnen werken met complexe tools en softwareprogramma’s. Daarnaast is het handig om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hardware technologie.

Werken als Hardware Engineer.

Lijkt het je leuk om te werken als Hardware Engineer? Dat kan zeker! Er zijn tal van mogelijkheden om aan de slag te gaan als Hardware Engineer in verschillende sectoren en bij verschillende bedrijven. Het vinden van de ideale baan kan echter een uitdaging zijn, vooral als je niet weet waar je moet beginnen. Bij Connetix weten we precies hoe we je kunnen helpen. Bekijk hier onze Hardware Engineer vacatures en wie weet start je binnenkort als Hardware Engineer.

“Connetix heeft voor mij een baan gevonden die volledig aansluit op mijn wensen en ambities!”
Luc Salden | R&D Engineer
Hardware Engineer