Wat doet een Test Engineer?

Een Test Engineer is iemand die gespecialiseerd is in het testen van software en systemen. Test engineers voeren testen uit om de kwaliteit, prestatie en betrouwbaarheid van software en systemen te verbeteren. Zij zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen, uitvoeren en beheren van software- en systeemtests. Hierbij houden zij zich bezig met het analyseren en oplossen van problemen die tijdens de tests gevonden worden. Test Engineers schrijven testplannen, testcases en testscripts, voeren testen uit en documenteren resultaten. De test engineer onderzoekt ook de prestaties van het systeem en de kwaliteit van de code.

test engineer

Wat zijn de verantwoordelijkheden van een junior Test Engineer?

Junior Test Engineers zijn nieuw in de Test Engineering. Ze hebben weinig ervaring met het schrijven van testplannen, het uitvoeren van systematische tests en het oplossen van problemen. Hun werkzaamheden zijn daarom meer gericht op het ondersteunen van de documentatie, het onderhouden van de testomgeving en het voorbereiden van de testen.

Wat zijn de verantwoordelijkheden van een senior Test Engineer?

Senior Test Engineers hebben meer ervaring en kennis. Daarom voeren zij meer geavanceerde taken uit. Ze zijn vaak verantwoordelijk voor het ontwerpen en ontwikkelen van teststrategieën, het beheren van testoplossingen en het monitoren van testresultaten. Bovendien voeren ze ook vaak taken uit die verder gaan dan routine tests, zoals defectanalyse en risicoanalyse.

“Ik ben super enthousiast over mijn nieuwe baan!”
Hugo van Herk | Werkvoorbereider

Wat is een realistisch Test Engineer salaris?

De salarissen voor junior en senior Test Engineers verschillen sterk per bedrijf en land. In Nederland is het gemiddelde salaris van een junior Test Engineer tussen de €2.500 en €3.500 bruto per maand. Voor een senior Test Engineer liggen de salarissen tussen de €3.500 en €6.000 bruto per maand. In vergelijking met andere Europese landen kan je in Nederlands het meest verdienen als Test Engineer. Het salaris van een Test Engineer hangt af van je ervaring, opleiding, de grootte van het bedrijf waarvoor je werkt en je prestaties. Als je meer verantwoordelijkheden krijgt en meer ervaring opdoet zal je salaris hoger kunnen worden.

Is werken als Test Engineer iets voor jou?

Om in deze functie succesvol te zijn, moet je een sterk begrip hebben van software- en hardware-engineeringprincipes, evenals voor softwareontwikkelingsprocessen. Ook moet je een sterk probleemoplossend vermogen hebben, uitstekende communicatieve en organisatorische vaardigheden en een scherp oog voor detail.

Functie eisen voor een Test Engineer

Er is geen specifieke opleiding vereist om Test Engineer te worden. Ondanks dat zullen veel bedrijven vragen om een bachelor diploma in een gerelateerde discipline zoals informatica, techniek of softwareontwikkeling. Het is belangrijk dat je kennis hebt van programmeertalen, systemen en hardware. Daarnaast moet je ook kennis hebben van software-engineeringconcepten, teststrategieën en testmethoden. Ook vereisen veel werkgevers dat je kennis hebt van kwaliteitsbeheersingstechnieken, waaronder automatisering, risicobeheer en kwaliteitsverbetering.