Wat is een Automation Engineer

We leven in een wereld waarin werkzaamheden en processen steeds vaker geautomatiseerd worden. Hierdoor groeit de vraag naar engineers die deze systemen ontwikkelen en automatiseren. Als Automation Engineer ligt de technische wereld dus aan je voeten! In dit blog lees je alles over het werk van een Automation Engineer. Ben je benieuwd naar wat een Automation Engineer precies doet en hoe je deze functie kan behalen? Lees dan vooral verder!

Automation engineer

Wat doet een Automation Engineer?

Een Automation Engineer houdt zich bezig met het ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van geautomatiseerde systemen. Het is hun taak om complexe processen te vereenvoudigen door gebruik te maken van technologieën zoals machines, computers en software. Ook zijn Automation Engineers verantwoordelijk voor het analyseren van de processen en het identificeren van de beste technologieën om deze processen te ondersteunen.

De taken zijn afhankelijk van de sector.

De werkomgeving van een Automation Engineer is afhankelijk van de werkzame sector. In de productie industrie kunnen ze verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen van geautomatiseerde assemblagelijnen en machines die materialen verplaatsen. In de farmaceutische industrie kunnen ze werken aan de ontwikkeling van geautomatiseerde processen voor het testen en inspecteren van medicijnen. In de voedingsindustrie kunnen Automation Engineers werken aan de ontwikkeling van geautomatiseerde systemen voor de productie en het verpakken van voedingsmiddelen.

De werkomgeving van een Automation Engineer?

Over het algemeen werken Automation Engineers in teamverband en moeten ze communiceren met klanten, leveranciers en andere technische specialisten. Ze moeten ook bereid zijn om soms buiten kantooruren te werken om problemen op te lossen of om projectdeadlines te halen. Het werk van een Automation Engineer kan soms fysiek uitdagend zijn, omdat ze mogelijk moeten werken aan machines en apparatuur op moeilijk bereikbare locaties.

“Per 1 oktober ga ik aan de slag als Design Engineer”
Thabang | Design Engineer

Met welke collega’s werk je samen?

Een Automation Engineer werkt samen met een breed scala aan collega’s in verschillende vakgebieden. Hier zijn enkele voorbeelden van collega’s waarmee een Automation Engineer kan samenwerken:

Wat is een realistisch Automation Engineer salaris?

Het salaris van een Automation Engineer is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan locatie, opleidingsniveau, de branche en de werkgever. In Nederland verdient een Automation Engineer gemiddeld € 5.058 bruto per maand. De salarissen variëren van € 2.619 (laag) tot € 7.926 (hoog). Het salaris van een Automation Engineer ligt hoger dan het salaris van de gemiddelde engineer.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?

Als Automation Engineer is veel ruimte voor professionele groei en ontwikkeling. Zo is het mogelijk om als Automation Engineer door te groeien door meer verantwoordelijkheid te nemen binnen het bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld door een managersfunctie in te nemen. Ook kan een Automation Engineer zich specialiseren in een specifiek vakgebied binnen de automatiseringstechnologie, zoals robotica, kunstmatige intelligentie en machine learning. Door zich te specialiseren in een bepaald vakgebied, kan een Automation Engineer zich onderscheiden van anderen. Op deze manier ben je aantrekkelijker voor werkgevers die specifieke vakkennis zoeken.

Hoe word je Automation Engineer?

Om Automation Engineer te worden, is het in de meeste gevallen vereist om een bachelor of masterdiploma te hebben in relevante technische discipline. Dit kan bijvoorbeeld een diploma elektrotechniek, werktuigbouwkunde, industriële automatisering of computerwetenschappen zijn. Sommige werkgevers kunnen ook een hogere mate van specialisatie vereisen, zoals een master in automatiseringstechnologie. Dit is afhankelijk van de aard van het werk dat de Automation Engineer zal uitvoeren.

Vacature Automation Engineer: Ontdek jouw kansen

Als je een baan als Automation Engineer zoekt, zijn er verschillende stappen om de juiste vacatures te vinden. Verken vacaturebanken om de nieuwste vacatures Automation Engineer te bekijken. Het internet biedt waardevolle bronnen om relevante vacatures bij gerenommeerde bedrijven te vinden. Daarnaast kan een gespecialiseerd recruitmentbureau van onschatbare waarde zijn. Met uitgebreide netwerken kunnen zij je helpen bij het identificeren van de meest geschikte vacature Automation Engineer. Ook kunnen ze advies geven over je cv en je voorbereiden op gesprekken. Het gebruik van een recruitmentbureau versnelt en vergemakkelijkt je zoektocht naar een baan als Automation Engineer. Bekijk onze openstaande vacatures of neem contact op met een van onze consultants.