We leven in een wereld waarin werkzaamheden en processen steeds vaker geautomatiseerd worden. Hierdoor groeit de vraag naar engineers die deze systemen ontwikkelen en automatiseren. Als automation engineer ligt de technische wereld dus aan je voeten! In dit blog lees je alles over het werk van een automation engineer? Dus ben je benieuwd naar wat een automation engineer precies doet en hoe je het kan worden? Lees dan vooral verder!

Wat doet een automation engineer?

Een automation engineer houdt zich bezig met het ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van geautomatiseerde systemen in verschillende industrieën. Het is hun taak om complexe processen te vereenvoudigen door gebruik te maken van technologieën zoals machines, computers en software. Ook zijn automation engineers verantwoordelijk voor het analyseren van de processen die geautomatiseerd moeten worden en het identificeren van de beste technologieën om die processen te ondersteunen.

De taken zijn afhankelijk van de sector.

De werkomgeving van een automation engineer is afhankelijk van de werkzame sector. In de productie- industrie kunnen ze verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen van geautomatiseerde assemblagelijnen en machines die materialen verplaatsen. In de farmaceutische industrie kunnen ze werken aan de ontwikkeling van geautomatiseerde processen voor het testen en inspecteren van medicijnen. In de voedingsindustrie kunnen automation engineers werken aan de ontwikkeling van geautomatiseerde systemen voor de productie en het verpakken van voedingsmiddelen.

De werkomgeving van een automation engineer?

Over het algemeen werken automation engineers vaak in teamverband en moeten ze mogelijk communiceren met klanten, leveranciers en andere technische specialisten. Ze moeten ook bereid zijn om soms buiten kantooruren te werken om problemen op te lossen of projectdeadlines te halen. Het werk van een automation engineer kan soms fysiek uitdagend zijn aangezien ze mogelijk moeten werken aan machines en apparatuur op moeilijk bereikbare locaties.

Met welke collega’s werk je samen?

Een automation engineer werkt samen met een breed scala aan collega’s in verschillende vakgebieden. Hier zijn enkele voorbeelden van collega’s waarmee een automation engineer kan samenwerken:

  • Software engineers
  • Elektrotechnische engineers
  • Werktuigbouwkundige engineers
  • Projectmanagers
  • Technici
  • Operations managers
  • Kwaliteitsengineers

Wat verdient een automation engineer?

Het salaris van een automation engineer is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan locatie, opleidingsniveau, de branche en de werkgever. In Nederland verdient een automation engineer gemiddeld € 5.058 bruto per maand. De salarissen variëren van € 2.619 (laag) tot € 7.926 (hoog). Het salaris van een automation engineer ligt hoger dan het salaris van de gemiddelde engineer.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?

Als automation engineer is veel ruimte voor professionele groei en ontwikkeling. Zo is het mogelijk om als automation engineer door te groeien door meer verantwoordelijkheid te nemen binnen het bedrijf. Een voorbeeld hiervan is door een managersfunctie in te nemen.

Ook kan een automation engineer zich specialiseren in een specifiek vakgebied binnen de automatiseringstechnologie, zoals robotica, kunstmatige intelligentie en machine learning. Door zich te specialiseren in een bepaald vakgebied, kan een automation engineer zich onderscheiden van anderen en aantrekkelijker zijn voor werkgevers die specifieke vakkennis zoeken.

Mature automation engineer explaining robotic to young man with digital tablet in factory stock photo

Hoe word je automation engineer?

Om automation engineer te worden, is het in de meeste gevallen vereist om een bachelor of masterdiploma te hebben in relevante technische discipline. Dit kan bijvoorbeeld een diploma elektrotechniek, werktuigbouwkunde, industriële automatisering of computerwetenschappen zijn.

Sommige werkgevers kunnen ook een hogere mate van specialisatie vereisen, zoals een master in automatiseringstechnologie. Dit is afhankelijk van de aard van het werk dat de automation engineer zal uitvoeren.

Werken als automation engineer.

Kortom, automation engineers spelen een belangrijke rol in het verbeteren van de productiviteit en efficiëntie van processen in verschillende industrieën.

Lijkt het jou leuk om aan de slag te gaan als automation engineer? Bekijk dan onze automation engineering vacatures! Zit jouw vacature er niet tussen? Dan kan je altijd een open sollicitatie toesturen. Wij helpen jou graag verder met het zoeken naar jouw ideale baan!

Heb je vragen? Neem dan zeker contact met ons op.