Algemeen - 24 oktober 22

De aflopen tien jaar is het aantal vrouwen dat werkzaam is in de technische branche gestegen. Toch wordt maar 14% van het werk in de techniek vervuld door vrouwen. Maar hoe komt het eigenlijk dat vrouwen in mindere mate werkzaam zijn in de techniek? En hoe zou dit veranderd kunnen worden? Door onderzoek te doen naar dit belangrijke onderwerp hopen wij van Connetix de interesse in de techniek bij vrouwen op te wekken.

De interesse in de techniek begint op jonge leeftijd.

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen op jonge leeftijd al hun interesse in de techniek verliezen. Dit komt doordat zij geen rolmodel hebben op het gebied van techniek. Er wordt vrij weinig op jonge leeftijd met meisjes over techniek gepraat. Ook zijn de docenten die exacte vakken geven zoals wiskunde, natuurkunde, scheikunde en techniek voornamelijk mannen. Meisjes zien niet in dat de techniek iets is waar zij op latere leeftijd werkzaam in kunnen zijn.

Het is dus van belang dat ouders, begeleiders en docenten van jonge meisjes de meisjes bewust maken van de techniek. Op deze manier worden de meisjes bekend met de techniek en zullen zij de techniek niet meer zien als een mannen branche, maar als een branche waar zij in de toekomst werkzaam in kunnen zijn. Er zijn verschillende technische branches waar steeds meer vrouwen werkzaam zijn zoals de civiele techniek, infratechniek en de computertechniek. Dit moet bewust worden gemaakt onder jonge meiden.

Scholing van vrouwen in de techniek.

In het derde jaar van de middelbare school moeten leerlingen een profielkeuze maken. Op de meeste scholen is er keuze uit vier verschillende profielen. Namelijk Natuur & Techniek, Natuur & Gezondheid, Economie & Maatschappij en Cultuur & Maatschappij. Voor een technische vervolgopleiding is vaak het profiel Natuur & Techniek verplicht. Uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek blijft dat van alle leerlingen die in 2020 het profiel Natuur & Techniek hebben gekozen slechts 9,4% vrouw is.

Doordat maar 9,4% van de vrouwen het juiste profiel heeft gevolgd op de middelbare school is het voor vrouwen veel lastiger om een technische vervolgopleiding te volgen. Toch zijn er gelukkig wel vrouwen die starten met een technische studie. Per studie verschilt het aantal eerstejaars vrouwelijke studenten enorm. In 2021 is het percentage vrouwelijke studenten wat op de TU Delft is begonnen aan de studie werktuigbouwkunde 14%. Van het aantal eerstejaars studenten bij de studie civiele techniek is al 26% vrouw. Maar bij de studie bouwkunde op de TU Delft was het percentage eerstejaars vrouwelijke studenten maar liefst 53%! Het aantal vrouwelijke studenten verschilt dus erg per studie.

Waarom zijn vrouwen zo geschikt voor de techniek?

Vrouwen beschikken over perspectieven en vaardigheden die erg belangrijk zijn voor in de techniek. Zo kunnen vrouwen vaak beter secuur te werk gaan en zijn zij flexibeler in de omgang. Ook kijken vrouwen minder zwart- wit naar situaties dan mannen. In de techniek helpt dit perspectief tijdens projecten.

Voor een werkgever is het belangrijk om een team te hebben met zowel mannen als vrouwen. Een teamverband met mannen en vrouwen functioneert vaak beter omdat zo de mannelijk- en vrouwelijke kwaliteiten worden gecombineerd. Meer vrouwen op de werkvloer zorgt ook voor diversiteit. Kortom er zitten alleen maar voordelen aan meer vrouwen in de techniek.

Banenkansen als vrouw binnen de technische sector.

Wanneer jij als vrouw afgestuurd bent aan een technische opleiding zijn er genoeg banenkansen voor jou. Bij Connetix hebben wij een ruim aanbod aan vacatures bij opdrachtgevers die staan te springen voor vrouwelijke professionals in de techniek. Bekijk onze vacatures en neem contact op met een van onze consultants.