Vrouwen en de techniek worden vaak niet met elkaar geassocieerd. Toch is de aflopen tien jaar het aantal vrouwen in de technische branche gestegen. 14% van het werk in de techniek wordt vervuld door vrouwen. Dit is een gemiste kans voor zowel vrouwen als voor de techniek. Hoe komt het dat vrouwen in mindere mate werkzaam zijn in de techniek? En hoe kan dit veranderd worden? We leggen het aan je uit!

Waarom zijn er zo weinig vrouwen werkzaam in de techniek?

De interesse in de techniek begint op jonge leeftijd.

Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat vrouwen op jonge leeftijd al hun interesse in de techniek verliezen. Dit komt doordat zij geen rolmodel hebben op het gebied van techniek. Er wordt vrij weinig op jonge leeftijd met meisjes over techniek gepraat. Ook zijn de docenten die exacte vakken geven zoals wiskunde, natuurkunde, scheikunde en techniek voornamelijk mannen. Meisjes zien niet in dat de techniek iets is waar zij op latere leeftijd werkzaam in kunnen zijn

Vrouwen willen niet in een mannen branche werkzaam zijn.

Er zijn diverse redenen waarom vrouwen soms niet in een mannen branche willen werken. Sommige vrouwen voelen zich ongemakkelijk in een omgeving waar ze in de minderheid zijn en waar de culturele normen en verwachtingen vaak op mannen gericht zijn. Andere vrouwen ervaren seksisme op de werkvloer, wat hen afschrikt om in die branche te werken. Ook kan een gebrek aan voorbeelden van vrouwen in leidinggevende posities een rolspelen. Hierdoor kan ambitie of zelfvertrouwen ontbreken. Daarnaast kan het ook zijn dat vrouwen andere interesses hebben en zich daarom niet aangetrokken voelen tot bepaalde mannen beroepen.

De scholing van meisjes in de techniek.

In het derde jaar van de middelbare school moeten leerlingen een profielkeuze maken. Op de meeste scholen is keuze uit vier verschillende profielen. Namelijk Natuur & Techniek, Natuur & Gezondheid, Economie & Maatschappij en Cultuur & Maatschappij. Voor een technische vervolgopleiding is vaak het profiel Natuur & Techniek verplicht. Uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek blijft dat van alle leerlingen die in 2020 het profiel Natuur & Techniek hebben gekozen slechts 9,4% vrouw is.

Populaire technische opleidingen voor vrouwen.

Doordat maar 9,4% van de vrouwen het juiste profiel heeft gevolgd op de middelbare school is het voor vrouwen veel lastiger om een technische vervolgopleiding te volgen. Toch zijn er gelukkig wel vrouwen die starten met een technische studie. Dit is het begin om het aantal vrouwen in de techniek te verhogen. Per studie verschilt het aantal eerstejaars vrouwelijke studenten enorm. In 2021 is het percentage vrouwelijke studenten wat op de TU Delft is begonnen aan de studie werktuigbouwkunde 14%. Bij de studie civiele techniek is dit al 26% en bij de studie bouwkunde is dit zelfs 53%! Het aantal vrouwelijke studenten verschilt dus erg per studie.

Hoe krijgen we meer vrouwen de techniek in?

Wat kunnen we nu doen om een diverse technische branche te krijgen? Allereerst is het belangrijk dat ouders en docenten van jonge meisjes, de meisjes bewust maken van de mogelijkheden in de techniek. Op deze manier worden meisjes bekend met techniek en zullen zij de techniek niet meer zien als een mannen branche, maar als een branche waar zij in de toekomst werkzaam in kunnen zijn. Een andere stap is het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwen in de techniek en hun verhalen delen. Hierdoor kan er een groter zelfvertrouwen ontstaan bij vrouwen om zich in technische banen te begeven. Ook kan het inspirerend werken voor meisjes en jonge vrouwen om te zien dat vrouwen succesvol kunnen zijn in de technische branche.

Wat zijn de voordelen van meer vrouwen in de techniek?

Vrouwen beschikken over perspectieven en vaardigheden die erg belangrijk zijn voor de techniek. Zo kunnen vrouwen vaak beter secuur te werk gaan en zijn zij flexibeler in de omgang. Ook kijken vrouwen minder zwart-wit naar situaties dan mannen. In de techniek helpt dit perspectief tijdens projecten.

Voor een werkgever is het belangrijk om een team te hebben met zowel mannen als vrouwen. Een teamverband met mannen en vrouwen functioneert vaak beter omdat zo de mannelijk en vrouwelijke kwaliteiten worden gecombineerd. Meer vrouwen op de werkvloer zorgt ook voor diversiteit. Diversiteit leidt tot innovatie en een grotere kans op succes. Kortom er zitten alleen maar voordelen aan meer vrouwen in de techniek.

Er zijn genoeg leuke banen voor vrouwen in de techniek.

Wanneer je als vrouw afgestudeerd bent aan een technische opleiding zijn er genoeg carrièrekansen voor jou. Bij Connetix hebben we een ruim aanbod aan vacatures bij opdrachtgevers die staan te springen om meer vrouwelijke collega’s. Bekijk onze vacatures en neem contact op met een van onze consultants.

Vrouwen in de techniek
De vraag naar vrouwen in de techniek stijgt.