Hoe vind je een baan in de techniek die bij je past?

Wanneer je bijna bent afgestudeerd, kom je op dat punt dat je op zoek gaat naar een baan. Maar welke baan past bij je als persoon? Zeker binnen de techniek zijn er vele kanten die je op kan. Het is goed om te bedenken; Wie ben je? Waar liggen je talenten? En waar word je nu echt gelukkig van? Om hier inzicht in te krijgen kan je beter een baan kiezen die echt bij je past.

projectleider

Is werken in de techniek iets voor je?

Houd jezelf eens een spiegel voor. Wees open en eerlijk naar jezelf toe. Vraag jezelf eens af waar je nu echt voor staat en wie je bent? Begin eens met jezelf te beschrijven en dat op papier te zetten. Kom je er niet helemaal uit, vraag dan eens aan je familie of vrienden hoe zij jou zien. Dit geeft je meer inzicht in hoe andere over je denken. Wie weet ontdek je zelfs nieuwe eigenschappen, waar je zelf niet eens aan had gedacht.

Heb je nog meer hulp nodig? Doe dan een persoonlijkheidstest of schakel hulp in van een coach.

Wat zijn je talenten?

Het is makkelijker voor de mens om na te denken over hetgeen wat je niet kan. Uiteraard heb je altijd ontwikkelingspunten, maar start met wat je wel kan. Blik eens terug op je studie of werkperiode. Wat waren hierin de punten waar je echt goed in was? Welke eigenschappen bezit je die je uniek maken?

Maak voor jezelf hierin een onderscheid tussen hard en soft skills. Je neemt naast je persoonlijkheid ook de technische vaardigheden onder de loep. Welke vaardigheden heb je geleerd tijdens je studie, die jou gemakkelijk af gingen? Het kan zijn dat je juist heel goed bent in 3D tekenen en oplossingsgericht werken en misschien minder goede communicatieve vaardigheden hebt. Je weet dan al dat een functie zoals Sales of Project Engineer op dit moment niet bij je past. Dat is al een mooi inzicht.

Werkgeluk is belangrijk

Naast het inzicht krijgen in jezelf wat betreft je persoonlijkheid en talenten, is het belangrijk om te weten waar je gelukkig van wordt. Je kan wel iets gaan doen waar je goed in bent, maar krijg je hier ook energie van? Het is daarom goed om na te denken over taken/werkzaamheden waar je voldoening uit haalt.

Bekijk eens wat vacatures om wat inspiratie op te doen. Een functietitel zegt niet alles! Bekijk de gehele vacature en zorg ervoor dat je een goed beeld krijgt van het takenpakket. Zeker binnen de techniek is dit van belang! Veel functies krijgen een standaard benaming zoals Mechanical Engineer, maar wanneer je de taken leest blijkt het wel meer te zijn dan alleen tekenen.

Niet alleen jouw takenpakket zorgt ervoor dat je gelukkig bent in je werk. Er zijn secundaire omstandigheden die kunnen bijdragen aan jouw werkgeluk.

Hierbij kun je denken aan een korte reisafstand, werksfeer, salaris en ontwikkelingsmogelijkheden. Verder heb je nog jouw eigen normen en waarden die van invloed kunnen zijn zoals; maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid, teambuilding of een gezellige vrijdagmiddagborrel. Uit onderzoek is gebleken dat jouw eigen normen en waarden een grote invloed hebben op jouw werkgeluk. Het is dus goed om deze aspecten mee te nemen in jouw zoektocht naar jouw droombaan.

“Ik ben super enthousiast over mijn nieuwe baan!”
Hugo van Herk | Werkvoorbereider

Houd je opties open

Je hebt waarschijnlijk voor een technische studie gekozen, omdat je de techniek leuk vindt. Dit maakt het vinden van een passende baan er niet geheel makkelijker op. Binnen de technische branche heb je nog vele richtingen die je kunt kiezen. Wil je richting de Industrie, Machinebouw, Apparatenbouw of juist de Elektrotechnische kant op? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen.

Machinebouw

De Machinebouw is gericht op het ontwerpen, produceren en onderhouden van machines. Er is veel diversiteit in de soorten machines die er worden gemaakt binnen de machinebouw. Binnen de machinebouw zijn er vele mogelijkheden te ontdekken.

Apparatenbouw

Naast de Machinebouw is de Apparatenbouw een grote sector, waarin je vele kanten op kan. Maar wat is nu precies het verschil tussen een machine en een apparaat? Een machine is een mechanisme dat een vorm van beweging of energie in een andere vorm van beweging of energie kan omzetten.

Een apparaat is een object of werktuig dat samengesteld is uit verschillende onderdelen. Als je liever bezig met verschillende onderdelen bekijk dan eens de opties in de apparatenbouw.

Elektrotechniek

Ligt meer je passie bij de elektriciteit en elektromagnetische velden? Dan is het ook nog even zoeken welke richting je binnen de Elektrotechniek kiest? Elektrotechniek is namelijk zeer complex en heeft daarom vele specialisaties zoals: meet & regeltechniek, energietechniek, elektromechanica of telecommunicatie.

Civiele Techniek

Misschien is Civiele Techniek iets voor je! Civiele Techniek heeft te maken met het ontwerpen, realiseren en onderhouden van objecten die vastzitten in de grond. Het soort object varieert van leidingen, kabels, bruggen, (spoor)wegen en gebouwen.

Je kan dus met een technische studie vele kanten op.

Je hoeft niet direct een keuze te maken. Soms kom je er pas achter dat je iets leuk vind wanneer je er meer over weet. Houd daarom je opties open en pin je niet vast op een functie of richting. Je kan altijd nog nieuwe passies ontdekken en bent nooit te oud om te leren.

Vind je het nog steeds lastig om te bepalen welke baan bij je past? Ga anders eens in gesprek met een detacheringsbureau. Zij hebben recruiters in dienst die dagelijks in contact staan met je als werkzoekende. Recruiters kijken niet alleen naar je vaardigheden, maar ook naar je persoonlijkheid. Zij kunnen je een advies geven over het vinden van een passende baan.

Connetix kan jouw hierbij verder helpen! De voornaamste functies die wij in bemiddeling hebben zijn:

Zie je het zitten om binnen één van deze mooie en uitdagende functies aan de slag te gaan? Wellicht is dit jouw kans! Meer weten of direct solliciteren? Bekijk onze vacatures op de website of neem contact op met één van onze consultants.