Hoeveel reistijd ben jij eigenlijk kwijt naar je werk?

Iedereen reist naar het werk. Voor sommigen van ons is dat maar 2 minuten (als je thuiswerkt), maar de meesten van ons reizen wat langer naar hun werk, naar kantoor, fabriek of daarbuiten en sommigen zijn zelfs de hele dag op pad.

Zeker 80% vindt reisafstand een belangrijke factor voor werk-privé balans.

Veel mensen kiezen vaak een nieuwe baan op basis van de werkinhoud of het salaris, maar de reisafstand is soms nog een belangrijkere factor. Meer dan 80% van de werkend Nederland vindt dit belangrijk tot zeer belangrijk, want lang reizen kost je veel energie en je bent ook laat thuis. Laat thuiskomen betekent laat eten en weinig tijd voor je privé activiteiten. Dus, hoeveel reistijd ben je gemiddeld kwijt van en naar je werk (van deur tot deur)?

reisstijd naar werk

De gemiddelde reisafstand van de Nederlander

Voor werkend Nederland is de gemiddelde reistijd naar het werk ongeveer 50 minuten. De gemiddelde reisafstand van deur tot deur is ongeveer 22 kilometer (CBS, 2016). Voor de meesten ligt de reisafstand doorgaans tussen de 15 en 35 kilometer.

De gemiddelde acceptabele reistijd is minder dan 90 minuten

Iedereen heeft eigenlijk een gewenste reistijd, ook wel de gemiddelde acceptabele reistijd genoemd. Als je boven een bepaalde (persoonlijke) grens komt wordt het echt een stuk lastiger voor de meeste mensen. Bij meer dan 90 minuten reistijd gaat het knellen, omdat dit boven de gemiddelde acceptabele reistijd komt.

Krijg een betere werk-privé balans door een kortere reistijd

Wanneer je streeft naar een betere werk-privé balans, is reistijd vaak een grote factor. Om de reistijd korter te maken zou je kunnen verhuizen, maar vaak gaat dat niet zo makkelijk. Het is vaak veel makkelijker om dichter bij huis werk te zoeken. Maar natuurlijk is de bereikbaarheid van je werklocatie ook een factor. Soms is het bijvoorbeeld lastig om met het OV bij je werk te komen, dan is de auto soms de enige manier. Bij het zoeken naar een nieuwe baan is handig om alvast te kijken hoeveel reistijd je zal hebben. Een handige tool hiervoor is de de ANWB routeplanner.

Zo bereken je de reistijd van je huis naar je werk:

Open de ANWB routeplanner. Voer je thuisadres en de adresgegevens van je werk in en kies de manier waarop je reist (auto, ov, fiets, wandelen). Bereken de route en zie het resultaat. Zo kun je makkelijk zien hoeveel tijd je gemiddeld kwijt zal zijn aan het reizen.

Met deze routeplanner van de ANWB kun je ook je (geschatte) reiskostenvergoeding berekenen.

“Ik ben super enthousiast over mijn nieuwe baan!”
Hugo van Herk | Werkvoorbereider
reistijd naar werk

Zo bereken je je (geschatte) reiskostenvergoeding

• Begin met je postcode – zo kun je de snelste afstand berekenen op de ANWB Routeplanner. Open dit internetadres, tik je woonplaats in, je postcode en je werk postcode en bereken de kilometer afstand van deur tot deur. Kies daarna de snelste route. Schrijf de afstand op. Vermenigvuldig met 2 (heen en terug).
• Vervolgens hanteer je de 214 dagen/12 maanden factor. Dit zijn de dagen dat je gemiddeld werkt en reist. Dit gemiddelde is bepaald door de Belastingdienst. Vermenigvuldig dus eerst de totale reisafstand per dag met 214, en vervolgens deel je dit door 12. Nu weet je je gemiddelde reisafstand per maand.
• Hanteer daarna 19 cent per kilometer als vergoeding. Dus vermenigvuldig de uitkomst van je totale (gemiddelde) reisafstand per maand met 0,19. Het eindbedrag is je richtbedrag voor je maandelijkse reiskostenvergoeding.

Zo, nu heb je jouw reiskostenvergoeding bedrag berekend! Natuurlijk kan dit per werkgever net wat anders zijn. Ook kun je een OV-vergoeding voor je ov-kilometers krijgen.

Extra tips om je reistijd beter te benutten en je werk-privé balans beter te maken:

Gebruik het Openbaar Vervoer voor je e-mails

Wanneer je met het OV reist, dan kun je, mits het rustig is en niet overvol in de trein, soms werken in de trein. Laptopje aan en alvast al het voorwerk doen voor de werkdag. Oortjes in, muziekje aan, koffie erbij en je kan al vroeger beginnen. Zo heb je al je e-mails en communicatie afgehandeld en ben je op de hoogte van al je lopende zaken voordat je zelfs al op kantoor bent. Als je autorijdt kan je niet alvast achter je laptop kruipen en ben je zelfs vaak langer onderweg file. Met het OV heb je daar minder last van, dat scheelt!

Spreek een flexwerk dag af

Soms lukt het niet om te sleutelen aan je woon-werk afstand, of aan je reistijd. Een andere mogelijkheid is dan om één thuiswerkdag of een ‘flexwerkdag’ af te spreken met je manager. Zo kun je ook nog de klusjes van thuis combineren met je werk, en houd je tijd over doordat je niet hoeft te reizen!

Extra voordeel van een kortere reistijd: groen bezig met CO2 reductie!

Nog een mooi voordeel van een kortere reistijd: als je een baan vindt dichterbij huis, stoot je ook nog eens veel minder CO2 uit. Je maakt minder kilometers, reist korter en draagt zo ook nog eens je steentje bij aan het milieu. Groen bezig!

Werk dichterbij je werk – via Connetix

Bij Connetix stellen we vaak alleen de functies aan je voor die dichtbij je woonplaats zijn, want zo voorkom je dat je veel moet reizen. We houden rekening met je werk-privé balans. Dat betekent dat je werk kan vinden dat zelfs (bijna) in je woonplaats is, waardoor je reisafstand en reistijd nog korter kan worden. Zo krijg je een veel betere werk-privé balans, en daarmee meer tijd voor je privé activiteiten.

Ook kun je op de website van Connetix kijken hoever de functies van je woonplaats af zijn.

Selecteer je gewenste reisafstand

Zo kun je 0-25 kilometer selecteren op onze website. Zo vind je altijd een functie dichtbij je woonplaats.

 

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging dichterbij je woonplaats? Bekijk hier de actuele vacatures in techniek.