Wat is Industrie 4.0?

Industrie 4.0, ook wel de 4e industriële revolutie genoemd, bestaat uit de digitale transformatie die objecten, waardeketens en businessmodellen met elkaar integreert. In de Industrie 4.0 maakt de fabriek zelf beslissingen op basis van mensen, processen, slimme machines, klant- en leveranciersdata en Big Data.

Thomas
Thomas Jacob Marketing Analist
industrie 4.0

Wanneer is Industrie 4.0 begonnen?

Industrie 4.0 is begonnen in 2011 en wordt steeds belangrijker. Industrie 4.0 toont steeds meer invloed op de huidige processen en systemen. Productie systemen worden steeds slimmer en veel processen worden steeds meer geautomatiseerd. Wat zorgt voor effectievere productie en minder kosten voor bedrijven.

Industrie 4.0 zorgt voor slimme en data-gedreven organisaties waarin productiemiddelen beter ingezet worden, machines en productielijnen zelfstandig beslissingen kunnen maken in geval van afwijkingen en productieprocessen en producten steeds verbeterd worden. Hier profiteren alle stakeholders van: leverancier, medewerker, klant en aandeelhouder.

Smart industry & smart factory

Twee begrippen die vaker benoemd worden als we het over industrie 4.0 hebben zijn “smart industry” en “smart factory”. Beiden geven de (toekomstige) “slimme” fabriek en industrie aan, waarmee onder andere door de inzet van Internet of Things (IoT), cloud computing en Aritificial Intelligence (AI) een steeds groter deel van de productieketen zelfstandig uitgevoerd kan worden.

“Ik ben super enthousiast over mijn nieuwe baan!”
Hugo van Herk | Werkvoorbereider
Industrie 4.0

Belangrijke Industrie 4.0 technologieën

Er zijn verschillende technologieën die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van Industrie 4.0. We lichten er 3 toe:

  • Internet of Things (IoT)

    IOT is een benaming voor de steeds verdergaande integratie van digitale systemen op het internet die verbonden zijn aan systemen. Als voorbeeld kan je denken aan een slimme thermostaat die via het internet verbonden is aan een app waarmee je op afstand de temperatuur in huis regelt. In de industrie maakt IoT het mogelijk om verschillende systemen, machines en sensoren met elkaar te verbinden. Dit is essentieel voor industrie 4.0 waarin verschillende systemen binnen het productieproces met elkaar communiceren en automatisch de productie uitvoeren.

  • Artificial Intelligence (AI)

    Voorbeelden van AI zijn: een chatrobot van een website/klantenservice afdeling of de computer die automatisch bijhoudt wanneer machines toe zijn aan onderhoud of defect zijn. Dit zijn computersystemen die denken als mensen, op basis van de data die verzameld wordt verwerkt de computer die informatie, herkent patronen, maakt voorspellingen, trekt conclusies en doet aanbevelingen.

  • Cloud computing

    Welbeken is de Cloud een netwerk waarin vaak via internet hardware, software en gegevens bewaard en beschikbaar gesteld worden. Het is een netwerk waar veel verschillende computersystemen op aangesloten kunnen worden. Cloud computing is voor Industrie 4.0 essentieel omdat het gebaseerd is op data en automatische communicatie tussen verschillende systemen. Cloud computing biedt een grote online opslag voor al deze data, met toegang voor iedereen in de supply chain en zelfs eindgebruikers.

Gevolgen van de Industrie 4.0

De gevolgen van de industrie 4.0 zijn dat er veel banen zullen wegvallen door de automatisering van het productieproces. Voornamelijk zullen de repeterende werkzaamheden door robots uitgevoerd gaan worden. Er zijn ook positieve gevolgen van de industrie 4.0. Door deze nieuwe ontwikkelingen ontstaan er namelijk ook een hoop nieuwe banen! Machines zijn slim en blijven leren maar mensen zijn onmisbaar binnen de productieprocessen van de technische sector. Storingen oplossen, apparaten installeren en onderhouden, updates uitvoeren zijn diverse werkzaamheden waarbij jouw handen nodig zijn. Daarnaast missen deze robots en systemen menselijke vaardigheden als empathie, communicatief vermogen en creativiteit.