Wat vermeld je op je cv als je een baan zoekt in de techniek?

Het woord cv is een afkorting van het woord curriculum vitae en dit is het Latijnse woord voor levensloop. Je cv bestaat uit een samenvatting van je levensloop. Als je opzoek gaat naar een baan in de technische branches, waaronder bijvoorbeeld de Civiele Techniek, Infrastructuur of Machine- Apparatenbouw, dan is het essentieel om een goed technisch cv te hebben. Het hebben van een goed technisch cv vergroot de kans op een baan. Ben je benieuwd hoe je het beste een technisch cv maakt om indruk te maken op je potentiële werkgever? Lees dan vooral verder.

Technisch cv

Waar bestaat een technisch cv uit?

Wij zetten voor je op een rijtje wat er allemaal in een goed technisch cv moet staan.

Persoonlijke informatie

Allereerst deel je persoonlijk informatie op je cv. Hieronder wordt beschreven welke persoonlijke informatie thuishoort in je cv.

Persoonsgegevens: Je begint met informatie geven over jezelf. Zo heeft een potentiële werkgever al jouw gegevens op een rijtje. Hier noteer je, je voor- en achternaam, adres, woonplaats, geboortedatum, e-mailadres, telefoonnummer, nationaliteit en rijbewijs.

Foto: Een foto op je cv is tegenwoordig echt een pré. Door een geschikte foto op je cv te zetten geef je je jouw potentiële werkgever gelijk een duidelijk beeld van hoe je eruitziet. Niet elke foto is geschikt voor op je cv, hieronder wordt beschreven hoe de foto er moet zien.
– Gebruik een portretfoto en bijvoorbeeld geen vakantiefoto.
– Zorg dat je glimlacht op de foto, een glimlach zorgt voor een positieve uitstraling.
– Draag nette kleren op de foto, een overhemd komt professioneler over dan een T-shirt.
– Gebruik een recente foto, je lijkt het meest op een recente foto.
– Gebruik geen snapchat filter

Persoonlijke omschrijving: Om je potentiële werkgever een nog beter beeld van je te geven kan je een korte omschrijving van jezelf geven. In de persoonlijke omschrijving beschrijf je, je persoonlijkheid. Je verteld wat je uniek maakt. Ook kan je hier jouw persoonlijke ontwikkeling of groei delen.

Interesses: Het is handig om je interesses te vermelden op je cv. Het geeft een stukje inzicht in je privéleven. Ook is het handig interesses te vermelden die aansluiten bij de branche waarin je wil gaan werken. Stel je wil solliciteren voor een baan in de Civiele Techniek, Infrastructuur of Machine- Apparatenbouw dan is het handig te vermelden waarom dat je interesses trekt.

Werkervaring

Ook is een werkgever geïnteresseerd in jouw werkervaring. Met je werkervaring laat je zien dat je ervaring hebt opgedaan bij voorgaande banen. Deze ervaringen kan je meenemen naar jouw nieuwe baan. Je vermeld jouw werkervaring in omgekeerde chronologische volgorde. Dit houdt in dat je begint met je meest recent baan en terug werkt naar banen die dat je als eerst hebt gehaald. Bij het beschrijven van je werkervaring vermeld je de bedrijfsnaam, de titel van je functie, de periode dat je werkzaam was en een korte beschrijving van je werkzaamheden.

Opleidingen en certificaten

Diploma’s en certificaten: Een werkgever is altijd benieuwd naar welke diploma’s en certificaten je op zak hebt. Al je diploma’s en certificaten kan je opsommen onder een hier voor bedoeld kopje. Ook hier geldt dat je, je diploma’s en certificaten in omgekeerde chronologische volgorde vermeld.

Opleidingen: Hier vermeld je alle opleidingen die je hebt gevolgd. Je begint bij je middelbare schoolopleiding en eindigt bij je meest recent (behaalde) opleiding. Per opleiding vermeld je de naam van de opleiding, de onderwijsinstelling waar je de opleiding hebt gevolgd en de periode waarin je de opleiding hebt gevolgd.

“Ik ben super enthousiast over mijn nieuwe baan!”
Hugo van Herk | Werkvoorbereider

Vaardigheden en eigenschappen:

Vaardigheden en eigenschappen zijn erg belangrijk om te vermelden op je technische cv. Voor een technisch cv is het handig om vaardigheden te vermelden die aansluiten op het werk in de techniek.

Belangrijke vaardigheden om te hebben in de techniek kunnen bijvoorbeeld zijn de omgaan met verschillende softwareprogramma’s. Den hierbij aan de volgende softwareprogramma’s: AutoCAD, Revit, Civil3D en BIM. Door dit te vermelden op je technische cv laat je jouw toekomstige werkgever zien dat je kan omgaan met deze programma’s.

Daarnaast zijn er bepaalde technische eigenschappen die erg interessant kunnen zijn voor een werkgevers. Ben je bijvoorbeeld een teamplayer, vermeld dit dan in je cv. Dit is namelijk een handige eigenschap omdat jij tijdens je werk met veel verschillende mensen in aanraking kan komen. Flexibiliteit kan ook een mooie eigenschap zijn voor op een technisch cv. Hiermee laat je zien dat je het vermogen hebt om je snel en gemakkelijk aan te passen aan veranderingen. Ook oplossingsgericht kunnen denken kan een mooie eigenschap zijn. Zo laat je zien dat je geen uitdaging uit de weg gaat en voor elk probleem een creatieve oplossing kan bedenken.

Talenkennis

Bij talenkennis wordt omschrijf welke talen je beheerst en op welk niveau je de talen beheerst. Vaak deel je het niveau op in spraak en schrift. Het is ook mogelijk om je niveau aan te duiden in schalen. Hiervoor is een internationale standaard. De schema’s bestaan uit A1, A2, B1, B2, C1 en C2. A1 zegt dat je de basiskennis beschikt en de taal matig beheers. C2 daar in tegen verteld dat je de taal uitstekend beheer.

Referenties

Referenties zijn verhalen waarbij mensen delen hoe het was om met je te werken. Jouw oude werkgever(s) of collega(s) kunnen een referentie schrijven. Vaak bestaat dit uit een goed woordje en dat kan helpen als je op zoek bent naar een nieuwe baan.

Vind je het schrijven van een technisch cv erg lastig, twijfel dan niet en neem contact op met één van onze consultants. Zij helpen je graag verder en brengen jouw technisch cv naar een hoger niveau.

technisch cv