Kansen starterspositie in de Civiele Techniek

Wat zijn jouw kansen op een baan als je net afgestudeerd bent in de Civiele Techniek? Connetix helpt je hierbij Hieronder lees je wat jouw kansen in de arbeidsmarkt zijn.

starterspositie

Toename van openstaande vacatures voor startersposities in de Civiele Tchniek

Momenteel is er krapte op de arbeidsmarkt. Record naar record wordt bereikt. Er is een toename te zien in het aantal openstaande vacatures. Het aantal vacatures heeft in een jaar tijd met 80% toegenomen. Tegenover elke 100 werklozen staan 143 vacatures (CBS,2022). Dat betekent dat het voor werkgevers steeds moeilijker wordt het geschikte personeel te vinden. Op bijna alle beroepsgroepen is tegenwoordig een krapte te zien.

Veel openstaande vacatures in de techniek

Per sector zijn er grote verschillen te zien in het aantal vacatures. Hieronder wordt de top 10 sectoren met de meeste vacatures voor startersfuncties weergegeven.

  1. Zorg
  2. Business & Finance
  3. IT
  4. Techniek
  5. Logistiek & Transport
  6. Bouw
  7. Marketing & Sales
  8. Customer support
  9. HR
  10. Dienstverlening

Techniek heeft niet voor niets de vierde plek, de vraag naar technicus blijft groeien en het aantal openstaande vacatures is nog nooit zo hoog geweest. Momenteel staan er in de techniek 86.250 vacatures open (UWV, 2022). Connetix telt momenteel 494 openstaande technische vacatures en specifiek in de Civiele Techniek telt Connetix 132 openstaande vacatures.

Connetix heeft een breed aanbod Civiele Technische vacatures, denk hierbij aan functies als Ontwerper, Werkvoorbereider, Calculator, Uitvoerder en Tekenaar. Bekijk al onze vacatures.

“Ik ben super enthousiast over mijn nieuwe baan!”
Hugo van Herk | Werkvoorbereider

De sectoren in de Civiele Techniek

Een afgestudeerd in de Civiele Techniek kan in verschillende sectoren werken. De grootste sectoren zijn: de industrie, de ruimtelijke ontwikkeling, GWW, Civiele betonbouw en waterbouw.

Betekend een krapte op de arbeidsmarkt een hoger startsalaris?

Ben je net afgestuurd en opzoek naar je eerste echte baan dan ben je waarschijnlijk nieuwsgierig naar hoeveel jij kan gaan verdienen. Het is handig te weten wat voor startsalaris je kan verwachten, het bevordert namelijk jouw onderhandelingspositie bij de contractbespreking. Het gemiddeld hbo-startsalaris voor iemand met een bèta-opleiding is €2600 bruto en voor een wo student €2800 bruto. Een starter in de Civiele Techniek verdient op hbo-niveau €2826 bruto en op wo niveau €3013 bruto. Een civiele technici verdient dus structureel meer. Daarnaast vinden Civiele Technici gemiddeld binnen 1 à 2 maanden een baan.

Krijg je in de Civiele Techniek gemakkelijk een vast contract?

Het krijgen van een vast contract wordt vaak gezien als een grote mijlpaal in je carrière. Gemiddeld heeft 44,9% van de hbo’ers na 15 maanden afgestudeerd te zijn een vast contract. Bij hbo’ers met een opleiding civiele techniek ligt dat al jarenlang structureel hoger. Voor mensen met een hbo-opleiding civiele techniek geldt een gemiddelde van 56,1%. Bij de WO’ers is dezelfde trend te zien. Normaal gesproken heeft 35,7% van de WO’ers 15 maanden na het afstuderen een vast contract. Bij Civiele Technici ligt het percentage veel hoger dan de norm, namelijk 54,8%. De baanzekerheid is bij de Civiele Technici dus heel hoog te noemen.