LinkedIn is een veelzijdig platform. Het platform wordt gebruikt door professionals die hun eigen zakelijke netwerk willen verbreden. Door de grote gemeenschap van professionals uit allerlei sectoren, zoals de civiele techniek, infratechniek en machine- en apparatenbouw, staat LinkedIn bekend als “het professionele netwerk”. Momenteel heeft LinkedIn meer dan 660 miljoen gebruikers uit meer dan 200 landen.

Het hoofddoel van de LinkedIngebruikers is het opbouwen van een professionele identiteit en het ontwikkelen van nuttige contacten voor het (technische) bedrijfsleven. Het uiteindelijke doel hiervan is hun carrièremogelijkheden te verruimen. Dankzij de filtermogelijkheden van LinkedIn is het mogelijk om het geschikte profiel gemakkelijk te vinden en hier vervolgens de connectie mee aan te gaan. De filtermogelijkheden bestaan uit opleiding, werkervaring en locatie. Zo is het mogelijk om iemand te zoeken die werkzaam is in technische branches zoals de civiele techniek, infratechniek en machine- en apparatenbouw.

Wat is LinkedIn?

LinkedIn noemt zichzelf het “grootste professionele netwerk ter wereld”. Een LinkedInprofiel kan gezien worden als een soort cv. Dit komt doordat erop zowel iemand zijn LinkedInprofiel als op iemand zijn cv onder andere werkervaring wordt weergegeven. Bovendien biedt het platform beschikbare banen aan bij meer dan 9 miljoen bedrijven over de hele wereld. Net als elk ander sociaal netwerk, kan men in contact komen met andere LinkedIngebruikers door hen connectieverzoeken te sturen. Voor de techniek betekent dit dat jij met een technische professional een relatie kan opbouwen.

De geschiedenis van LinkedIn

LinkedIn werd uitgebracht in 2003. In 2005 had LinkedIn al meer dan 4 miljoen gebruikers. Toen LinkedIn haar 10-jarige bestaan vierde telde het platform in totaal 225 miljoen gebruikers over de hele wereld. Het LinkedInteam groeide tot 5.400 werknemers, deze werknemers zijn verdeeld over kantoren in 27 verschillende steden. Zo kunnen de gebruikers in meer dan 200 landen goed bediend worden. In december 2016 werd LinkedIn overgenomen door Microsoft. Vandaag de dag heeft LinkedIn meer dan 750 miljoen actieve gebruikers.

Waarom LinkedIn gebruiken?

LinkedIn biedt mensen de kans om hun netwerk uit te breiden. Op LinkedIn zijn miljoenen technische vacatures te vinden. Het gebruiken van LinkedIn is voor zowel voor werkzoekenden als werknemers belangrijk. Met het opbouwen van een netwerk kan je niet vroeg genoeg beginnen. Benieuwd hoe jij het maximale uit je LinkedInaccount kan halen? Hieronder geven wij jou tips.

Maak je LinkedIn profiel compleet

Je profiel kan een krachtig onderdeel zijn van je persoonlijk merk. LinkedInprofielen die als “volledig” worden gezien zullen door het zoekalgoritme van LinkedIn beter zichtbaar zijn. Daarom is het belangrijk je profiel zo volledig mogelijk te maken. Hoe doe je dat eigenlijk? Hieronder leggen wij dat uit aan de hand van stappen.

Tip 1: Zorg voor een goede kwalitatieve profielfoto.

Je profielfoto is het eerste waar mensen naar kijken als ze jouw profiel bezoeken. Het is belangrijk dat jij op jouw profielfoto een intelligente uitstraling hebt. Daarnaast draagt een glimlach op jouw foto bij aan een positieve uitstraling. Zorg ervoor dat je voor de foto gepaste kleding draagt voor de branche waarin jij jezelf wil positioneren.

Tip 2: Zorg voor een pakkende banner

Laat jouw profiel sprankelen door een pakkende banner toe te voegen. De juiste banner zorgt voor een weerspiegeling van jouw functie of de branche waarin je werkt. Wanneer jij werkzaam bent in de techniek is het relevant om een banner te kiezen met een technische afbeelding.

Tip 3: Geef een beknopte beschrijving van jezelf.

Hierin wordt verteld wat je doet en wat je te bieden hebt voor een potentiële werkgever. Op LinkedIn is het mogelijk om een omschrijving te geven van maximaal 2000 tekens.

Tip 4: Vermeld jouw (technische) vaardigheden

Zorg ervoor dat jouw werkervaring, opleidingen en vaardigheden vermeld worden op jouw LinkedIn profiel. Door je vaardigheden te vermelden weten potentiële werkgevers waar jouw sterke punten liggen. Voor een technische baan is het handig om relevante technische vaardigheden te vermelden. Dit kan voor de functie ontwerper in de civiele techniek bijvoorbeeld AutoCAD zijn.

Tip 5: Vermeld jouw werkervaringen

Zorg ervoor dat jouw ervaringen actueel zijn en dat jouw huidige functie vermeld wordt. Het is van toegevoegde waarde om bij jouw functies een korte toelichting te geven. Beschrijf wat jouw werkzaamheden inhielden en wees daarin specifiek. Zeg bijvoorbeeld niet dat je een alleen dat je een goede ontwerper bent, leg uit wat jou zo’n goede ontwerper maakt. Dit kan je doen door bijvoorbeeld werksituaties, technische vaardigheden of projecten te omschrijven.

Tip 6: Maak connecties met andere LinkedIngebruikers

LinkedIn is en social netwerk, hoe meer connecties je aangaat hoe groter jouw netwerk is. Betekend dit dat je zoveel mogelijk connectieverzoeken moet versturen? Nee, wij raden dit niet aan. Wees specifiek in de mensen met wie jij een connectie aan wilt gaan. Ga connecties aan met mensen waarvan jij denkt dat je in de toekomst iets voor elkaar kunt betekenen. Wanneer jij iemand niet goed kent, maar denkt dat die persoon een aanvulling is voor jouw netwerk, kan een connectieverzoek verstuurd worden. Wij raden je in dit geval aan om een bericht toe te voegen aan het connectieverzoek, vermeldt hierin de reden voor jouw connectieverzoek.

Tip 7: Wordt lid van relevante groepen

LinkedIngroepen zijn een goede manier om nieuwe connecties te maken met mensen die dezelfde interesses hebben. Relevante onderwerpen voor jouw branche worden besproken. Interessante technische LinkedIn groepen zijn bijvoorbeeld Civiele Techniek Nederland, InfraTech, Infrastructuur Specialisten en Machinebouw.

Tip 8: Vul je contactgegevens aan

Zorg ervoor dat jou contactgegevens zijn aangevuld. Dit zorgt ervoor dat bedrijven zonder een LinkedIn Premium account jou gemakkelijk kunnen benaderen voor een baan.

Wil jij hulp bij het opbouwen van een professionele LinkedInpagina zodat jouw positie in de arbeidsmarkt verbeterd? Of zoek jij een nieuwe baan in de civiel techniek, infratechniek of machine- apparatenbouw? Onze consultants helpen jou graag verder, neem vrijblijvend contact op met een van onze consultants.