De tips voor een antwoord op de 'waarom' vraag!

Heb je binnenkort een (digitaal) sollicitatiegesprek? Zorg dan dat je, je goed hebt voorbereid op de vraag “Waarom wil je deze baan?”. Ook al heb je, je motivatie in je brief al kenbaar gemaakt, deze vraag moet je zeker niet onderschatten! Met deze vraag wordt namelijk jouw interesse en voorbereiding getoetst. Kortom, hét moment om te laten zien dat je, je onderscheidt van de rest. Wij geven je graag onderstaande tips om deze vraag goed te beantwoorden!

sollicitatiegesprek

Doe onderzoek: ken de organisatie

Voor een organisatie is het interessant om te weten of jij als kandidaat met name interesse hebt in de functie, de organisatie, of écht in allebei. Hét moment om jouw enthousiasme over de functie en jouw kennis over de organisatie te laten zien. Het is dus belangrijk om je van tevoren goed te verdiepen in de organisatie. Dit doe je door de geschiedenis, organisatiestructuur en -omvang, projecten, missie en visie te onderzoeken. Check ook zeker Social Media en Google de organisatie om te kijken wat er over hun geschreven is. Denk bijvoorbeeld aan nieuws over mijlpalen van de organisatie of een nieuwe directeur.

Ken de functie

Bekijk de vacature en ga bedenk of er voor jou onduidelijkheden zijn. Zo bedenk je ook direct al concrete vragen voor tijdens het gesprek. Maak vervolgens een lijst met punten die belangrijk voor jou zijn in een nieuwe baan en die ook terugkomen in deze functie. Hierdoor heb je al een beter beeld bij jouw wensen en wat de mogelijkheden zijn voor jou binnen deze organisatie. Denk aan punten als: vereiste specifieke expertise of affiniteit, het zwaartepunt van de functie, gevarieerde werkzaamheden, bepaalde arbeidsvoorwaarden of doorgroeimogelijkheden.

 

“Ik ben super enthousiast over mijn nieuwe baan!”
Hugo van Herk | Werkvoorbereider
sollicitatiegesprek

Heb een duidelijke motivatie

Na stap 1 en 2 zou je al een goed beeld moeten krijgen van jouw persoonlijke drijfveren. Toch is het belangrijk om jezelf ook vragen te stellen als “Waar krijg je nou echt energie van?” of “Wat maakt dat je met plezier naar je werk gaat?” of “Waar wil je graag naartoe groeien in de toekomst?”. Denk vervolgens na over hoe dit aansluit bij de functie. Sluiten jouw persoonlijke drijfveren aan bij de werkzaamheden, visie en missie organisatie? Door te vertellen over jouw drijfveren en hoe dit past bij de functie en de organisatie, laat je duidelijk zien dat je er écht goed over hebt nagedacht.

Benoem waarom JIJ de match bent
Wat maakt je geschikt voor deze baan? Waarom moeten ze voor je kiezen? Als zulke vragen gesteld worden is dit jouw kans om te laten merken waarom je dé juiste kandidaat bent. Overtuig jouw gesprekspartner ervan hoe jouw kwaliteiten aansluiten bij de organisatie. Focus op jouw kennis en ervaring en benadruk welke punten overeenkomen met de functie waarop je solliciteert. Ook is het goed om te benoemen of een grote/kleine organisatie het beste bij je past en waarom, en waarom je enthousiast bent over het specifieke werkterrein binnen de techniek. Ook kan je zaken als de goede doorgroeimogelijkheden en of je op zoek bent naar iets voor de lange termijn benoemen. Je kan dus hele uiteenlopende redenen hebben, maar benoem ze vooral zodat ze overtuigd raken waarom ze uitgerekend jou aan moeten nemen voor deze functie.

Kortom, als je bovenstaande tips volgt, moet je duidelijk kunnen vertellen dat de bedrijfscultuur goed bij je past, of dat je, je aansluit bij de visie van een organisatie. Of dat de functie precies is wat je leuk vindt en altijd al hebt willen doen. Maar ook dat je met jouw kennis, ervaring en/of opleiding een goede bijdrage kan leveren aan de organisatie. Check de website, check hun Social Media en kijk hoe je daarin past. Heel veel succes met jouw sollicitatiegesprek, je kan het!

Heb je vragen? Neem dan zeker even contact met ons op!