Waarom zijn er zo weinig vrouwen werkzaam in de techniek?
De interesse in de techniek begint op jonge leeftijd.
Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat vrouwen op jonge leeftijd al hun interesse in de techniek verliezen. Dit komt doordat zij geen rolmodel hebben op het gebied van techniek. Er wordt vrij weinig op jonge leeftijd met meisjes over techniek gepraat. Ook zijn de docenten die exacte vakken geven zoals wiskunde, natuurkunde, scheikunde en techniek voornamelijk mannen. Meisjes zien niet in dat de techniek iets is waar zij op latere leeftijd werkzaam in kunnen zijn
Vrouwen willen niet in een mannen branche werkzaam werken
Er zijn diverse redenen waarom vrouwen soms niet in een mannen branche willen werken. Sommige vrouwen voelen zich ongemakkelijk in een omgeving waar ze in de minderheid zijn en waar de culturele normen en verwachtingen vaak op mannen gericht zijn. Andere vrouwen ervaren seksisme op de werkvloer, wat hen afschrikt om in die branche te werken. Ook kan een gebrek aan voorbeelden van vrouwen in leidinggevende posities een rolspelen. Hierdoor kan ambitie of zelfvertrouwen ontbreken. Daarnaast kan het ook zijn dat vrouwen andere interesses hebben en zich daarom niet aangetrokken voelen tot bepaalde mannen beroepen.
De scholing van meisjes in de techniek
In het derde jaar van de middelbare school moeten leerlingen een profielkeuze maken. Op de meeste scholen is keuze uit vier verschillende profielen. Namelijk Natuur & Techniek, Natuur & Gezondheid, Economie & Maatschappij en Cultuur & Maatschappij. Voor een technische vervolgopleiding is vaak het profiel Natuur & Techniek verplicht. Uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek blijft dat van alle leerlingen die in 2020 het profiel Natuur & Techniek hebben gekozen slechts 9,4% vrouw is.
Populaire technische opleidingen voor vrouwen
Doordat maar 9,4% van de vrouwen het juiste profiel heeft gevolgd op de middelbare school is het voor vrouwen veel lastiger om een technische vervolgopleiding te volgen. Toch zijn er gelukkig wel vrouwen die starten met een technische studie. Dit is het begin om het aantal vrouwen in de techniek te verhogen. Per studie verschilt het aantal eerstejaars vrouwelijke studenten enorm. In 2021 is het percentage vrouwelijke studenten wat op de TU Delft is begonnen aan de studie werktuigbouwkunde 14%. Bij de studie civiele techniek is dit al 26% en bij de studie bouwkunde is dit zelfs 53%! Het aantal vrouwelijke studenten verschilt dus erg per studie.