Modulaire bouw voor circulaire infrastructuur
Het veranderen of hergebruiken van functionaliteit is een revolutionaire ontwikkeling. Het gebeurt steeds vaker, zoals bijvoorbeeld een fabriek die een nieuwe functie krijgt als restaurant. Dit gebeurt ook bij de infrastructuur. Bruggen die de intensiviteit van het verkeer niet meer aankunnen, kunnen bijvoorbeeld worden omgebouwd tot bruggen voor fietsers en voetgangers. Een andere optie is om onderdelen van een oude brug te gebruiken voor een nieuwe brug, dit wordt rebuild genoemd. Om rebuild optimaal te benutten, is het belangrijk dat bruggen slim ontworpen worden. De bruggen moeten modulair gebouwd worden, zodat de brug onderdelen als legoblokjes in en uit elkaar gehaald kunnen worden.
Circulaire materialen
Circulaire materialen zijn herbruikbaar, recyclebaar of biologisch afbreekbaar en dragen bij aan een circulaire economie. Deze materialen worden duurzaam geproduceerd en zijn vrij van schadelijke stoffen. Voorbeelden van circulaire materialen zijn bioplastics, gerecycled papier, organische vezels, gerecycled metaal en natuurlijke materialen zoals hout, kurk, bamboe en stro. Het ontwikkelen van circulaire materialen vereist samenwerking tussen sectoren en een focus op afvalminimalisatie en grondstoffenhergebruik. Investeringen in de ontwikkeling van innovatieve circulaire materialen kunnen leiden tot een efficiëntere, duurzamere en milieuvriendelijkere economie.
De integratie van circulariteitslabel
De civiele techniek wil alle bruggen in kaart brengen en deze bestuderen. Dit is een flinke uitdaging omdat Nederland duizenden bruggen telt. Vandaar dat kunstmatige intelligentie wordt ingezet. Aan de hand van drones en sensoren kunnen alle bruggen bestudeerd worden. Zo wordt data verzameld over de leeftijd, de structuur en het materiaal van een brug. Deze informatie kan gebruikt worden om de bruggen met elkaar te vergelijken en zo kunnen alle bruggen een circulariteitslabel krijgen. Zo’n circulariteitslabel is vergelijkbaar aan een energielabel. Door de circulariteitslabel te integreren wordt het aanleggen, onderhouden en demonteren gemakkelijker.
Voor optimale circulariteit is samenwerking nodig tussen de mensen die de bruggen onderhouden en de mensen die betrokken zijn bij de nieuwbouw. Hierdoor kunnen onderdelen van bruggen efficiënt worden gedemonteerd en hergebruikt.
Vind je de bouw van bruggen en andere infrastructuur waaronder spoorwegen en autowegen interessant? Bekijk dan onze vacatures in de grond weg water bouw.