Civiele techniek - 23 september 22

Een ontwerper in de civiele techniek houdt zich bezig met het ontwerpen van duurzame oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken in de grond- wegen en waterbouw. Als ontwerper civiele techniek werk je bijvoorbeeld aan de gevolgen van de klimaatverandering, wateroverlast en de stijgende zeespiegel. Andere voorbeelden zijn het bedenken van een oplossing voor onveiligheid in het verkeer en de filevorming. Als ontwerper in de civiele techniek maak jij ontwerpen om de wereld leefbaar te maken en te houden.

Een ontwerper houdt zich bezig met het ontwerpen van wegen, bruggen, rivieren, waterkeringen, kanalen en sluizen. Om technische ontwerpen te maken wordt vaak gebruik gemaakt van ontwerpsoftware zoals AutoCAD. De richtingen in de civiele techniek bestaan uit: constructie, waterbouwkunde, verkeer, weg en watermanagement.

Wat zijn de werkzaamheden van een ontwerper in de civiele techniek?

De werkzaamheden van een ontwerper bestaan onder andere uit:

  • Het vertalen van projecteisen naar een uitvoerbare ontwerpen
  • Het schrijven van een ontwerprapportages
  • Het bijhouden van het logboek
  • Toezichthouden op bouwprojecten
  • Je hebt een adviserende rol tijdens het project.
  • Jij houdt je collega’s, opdrachtgevers en leveranciers op de hoogte van ontwikkelingen gedurende het project.

Past het werken als ontwerper civiele techniek bij jou?

De persoonlijkheidseigenschappen die passen bij een ontwerper in de civiele techniek zijn realistisch, conventioneel en intellectueel. Om projecteisen door te kunnen vertalen naar een ontwerp zijn als ontwerper bepaalde competenties nodig. Zo helpt het als je technisch inzicht hebt in de civiele techniek. Een ontwerper moet goed kunnen plannen, organiseren, de voortgang van het project kunnen bewaken en daarover kunnen rapporteren. Goed ontwikkelde communicatievaardigheden, goed kunnen samenwerken en klantgericht kunnen handelen zijn ook belangrijke vaardigheden. Daarnaast moet een ontwerper oplossingsgericht, resultaatgericht en analytisch en nauwkeurig werken. Tot slot mag verantwoordelijkheidsgevoel niet ontbreken bij een ontwerper.

Waar kan een ontwerper in de civiele techniek werken?

Als ontwerper in de civiele techniek kom je gemakkelijk aan een baan. Wil jij weten wat jouw kansen in de arbeidsmarkt zijn bekijk dan onze blog daarover. Als ontwerper kan je in verschillende sectoren gaan werken waaronder: wegenbouw, civiel betonbouw, waterbouw en verkeer techniek. Ook kan je voor verschillende opdrachtgevers aan de slag gaan waaronder: aannemersbedrijven, ingenieursbureaus en voor gemeentes.

Zoek jij een baan als ontwerper in de civiele techniek? Wij helpen jou graag met het zoeken van de geschikte baan. Bekijk hier onze vacatures.