Machine- en apparatenbouw - 7 oktober 20

Wat is nou precies een Sales Engineer? Welke eisen worden er gesteld aan deze functie en wat zijn de mogelijkheden? Daar vertellen wij je graag meer over!

Wat is een Sales Engineer?

Een Sales Engineer is een commercieel technische functie, eigenlijk letterlijk “verkoopingenieur” met kennis van Werktuigbouwkunde of Elektrotechniek. Een Sales Engineer houdt zich voornamelijk bezig met het adviseren over en het verkopen van complexe technische producten met een Werktuigbouwkundige of Elektrotechnische grondslag. Om dit te kunnen doen, dient de Sales Engineer te beschikken over zeer grote kennis van Werktuigbouwkundige of Elektrotechnische producten én over sterke commerciële vaardigheden. Een Sales Engineer kan daarom ook wel gezien worden als een technisch accountmanager, en bevindt zich ergens tussen de engineer en de verkoper in.

De werkzaamheden van een Sales Engineer

De werkzaamheden van een Sales Engineer bestaan vaak uit het geven van deskundig en commercieel technisch advies, het bezoeken van (potentiële) klanten en geven van presentaties over technische oplossingen. Ook maken de Sales Engineers meestal een eerste planning en begroting voor de totale pakket aan werkzaamheden. Doordat een Sales Engineer dus veel technische kennis heeft en deze kan omzetten in een commercieel advies, heeft de Sales Engineer vaak een sleutelpositie tussen de salesafdeling, de development afdeling en de klant.

De focus in de werkzaamheden van een Sales Engineer hangt in de praktijk af van de organisatie en  iemands specialisatie. Er zijn dus wel verschillen in hoe technisch en/of hoe commercieel de functie is. Een Werktuigbouwkundig Sales Engineer en een Elektrotechnisch Sales Engineer zullen bijvoorbeeld in de praktijk inhoudelijk een andere functie hebben. Je kan bijvoorbeeld veel ervaring hebben in specifiek Elektrotechniek of Werktuigbouwkunde, of juist in een sector als de Machinebouw, Apparatenbouw, Industrie of infratechniek.

Bij wat voor bedrijven werkt een Sales Engineer?

Je kunt als Sales Engineer voor een grote verscheidenheid van bedrijven komen te werken. Dit kunnen bedrijven zijn in alle branches waarin Connetix werkzaam is, maar voornamelijk gericht op de Werktuigbouwkunde of Elektrotechniek.

Hoe wordt je een Sales Engineer?

Sales Engineers hebben meestal een HBO of WO-opleiding zoals Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek of Technische Bedrijfskunde. Daarnaast is het van belang dat je als Sales Engineer kennis hebt van specifieke machines en/of apparaten, afhankelijk van in welke branche je graag zou willen werken. Ook is het essentieel dat je beschikt over communicatieve, sociale en commerciële vaardigheden, waarbij klantvriendelijkheid en oplossingsgericht zijn erg belangrijk zijn.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden als Sales Engineer?

Vanuit de functie Sales Engineer in zowel Werktuigbouwkunde als Elektrotechniek heb je diverse doorgroeimogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld doorgroeien naar Project Manager of Sales Manager.

Wil je werken als Sales Engineer?

Werk je al als Werktuigbouwkundig of Elektrotechnisch Sales Engineer en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Sales Engineer worden? Wil je hier meer informatie over? Dan helpen wij je graag!

Via Connetix kun je solliciteren op vacatures Sales Engineer bij diverse bedrijven in Nederland. Door ons grote netwerk en specialisme kun je binnen verschillende branches snel aan de slag als Sales Engineer! Check daarom de openstaande vacatures, of stuur een open sollicitatie, wij helpen je graag verder!

Heb je vragen? Neem dan zeker even contact met ons op!