Tips: voor een sollicitatiegesprek

Iedere baan begint met een sollicitatiegesprek. Of je nou meerdere sollicitatierondes moet doorlopen of via, via aan een baan komt, iedereen moet solliciteren. Een sollicitatiegesprek wordt gehouden om er achter te komen of de werkgever en de werknemer voor een lange tijd willen samenwerken.

Tijdens een sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je in een korte tijd een goede indruk achterlaat. Misschien ervaar je het als een stuk theaterspel, waarbij je een hoofdrol in de show hebt. Elke goede show begint bij een goede voorbereiding en dat telt ook voor een sollicitatiegesprek. Hoe bereid je, je optimaal voor en waar moet je precies opletten om het sollicitatiegesprek goed te laten verlopen? Met de volgende tips hopen wij je wegwijs te maken.

Tips sollicitatiegesprek

Tip 1:Kom goed voorbereid aan bij jou sollicitatiegesprek

Onderzoek wat de organisatie doet, waar ze voorstaan en wat hun doelstellingen zijn. Bekijk de website en social media kanalen. Lees de vacature goed door. Bedenk antwoorden op de potentiële vragen die je gesprekspartner kan gaan stellen. Ook is het handig van te voren vragen te bedenken die je kan stellen tijdens het gesprek.

Tip 2: Zorg voor een goede eerste indruk

De eerste indruk bij een sollicitatiegesprek is ontzettend belangrijk. Een eerste indruk kan je tenslotte maar een keer maken. Zorg dus dat je, je toekomstige werkgever aangenaam verrast. Kom op tijd, het klinkt super logisch, maar het is essentieel om een goede eerste indruk te maken. Mocht je alsnog te laat komen, biedt dan je excuses aan en geef niet andere mensen de schuld. Zorg er daarnaast ook voor dat je niet gestoord kan worden door het geluid  van je telefoon. Let op, een telefoon op trilstand maakt ook geluid.

Zeg bij binnenkomst duidelijk je naam en geef een stevige, zelfverzekerde handdruk. Kijk je gesprekspartner daarnaast goed aan wanneer je deze handdruk geeft en zorg ondertussen dat er een oprechte glimlach op je gezicht staat. Het beste is om pas te gaan zitten als jouw gesprekspartner gaat zitten. Als jouw gesprekpartner je uitnodigt om te gaan zitten kan dat natuurlijk al eerder. De eerste stap is gezet.

Tip 3: Kom ontspannen over

Gezonde spanning voorafgaand aan een sollicitatiegesprek is normaal. Probeer echter wel een ontspannen houding aan te nemen. Aan mensen die zitten te wiebelen is te zien dat ze zenuwachtig zijn. Het kan daarbij helpen om volledig in de stoel te zitten, met de rug tegen de leuning. Let er wel op dat je rechtop blijft zitten en een actieve houding hebt. Mensen die rechtop zitten komen intelligenter en zelfverzekerder over. Terwijl je door te friemelen met je vinger of andere lichaamsdelen zoals bijvoorbeeld je haar je juist zenuwachtig of gefrustreerd over komt. De zenuwtrekjes kunnen afleidend zijn voor je gesprekspartner.

Tip 4: Let op jouw lichaamstaal tijdens het sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek wordt 55% via non-verbale communicatie overgebracht. De lichaamstaal is dus zeer belangrijk. Laat zien dat je enthousiast bent over de vacature en blijf wederom glimlachen. Door een glimlach komt iemand sympathieker over, maar forceer de glimlach niet. Zorg voor een open houding, dus geen gekruiste benen en armen. Door tijdens het sollicitatiegesprek je handen te gebruiken kan je kracht toevoegen aan het geen dat je verteld.

Tip 5: Praat duidelijk en rustig

Probeer niet te snel te praten, zodat je goed te verstaan bent. Vermijd stopwoorden. Zo kom je zelfverzekerd over. Wees niet bang voor stiltes. Het is meer dan logisch dat je soms moet nadenken over een juist antwoord. Daarnaast geven rustmomenten jouw gesprekspartner de tijd jouw antwoorden te verwerken. Tijdens het gesprek is het handig complimenten te geven over het bedrijf, het vergroot de kans om aangenomen te worden. Mensen worden vrolijk bij het ontvangen van een compliment.

“Ik ben super enthousiast over mijn nieuwe baan!”
Hugo van Herk | Werkvoorbereider

Tip 6: Vragen sollicitatiegesprek techniek

Je weet van tevoren nooit exact hoe een sollicitatiegesprek zal verlopen, maar er zijn bepaalde punten waar je, je wel degelijk op voor kan bereiden, zoals bepaalde vragen die de gesprekspartner kan stellen. De volgende vragen kun je verwachten bij een sollicitatiegesprek in de techniek: waarom je bij dit bedrijf wil werken, waarom wil je precies deze baan en waarom ben je daar de geschikte kandidaat voor?

Tijdens een sollicitatiegesprek deel je ook jouw werkervaring. Laat je tijdens een sollicitatiegesprek nooit negatief uit over jouw vorige werkgever. Jouw potentiële werkgever wil niet dat zijn ex-werknemers zo praten over zijn organisatie. Daarnaast draagt het niet bij aan een goede sfeer tijdens het sollicitatiegesprek. Leg in plaats daarvan de focus op de positieve verschillen tussen de verschillende werkgevers. Stel daarnaast zelf ook vragen tijdens het gesprek. Jij wilt immers ook weten of de baan geschikt is voor jou.

Tip 7: Blijf bij de salarisonderhandeling reëel

Grote kans dat tijdens het sollicitatiegesprek gevraagd wordt naar jouw salarisindicatie. Dit is lastig te bepalen wanneer er nog geen salarisindicatie vermeld is in de vacature. Het salaris is belangrijk. Je wil jezelf niet te kort doen, maar wees reëel. Check van tevoren wat een realistisch salaris is voor iemand met jouw ervaring voor de desbetreffende functie. Zorg dat je goed voorbereid bent op die vraag en zorg ervoor dat je een salaris in gedachten heb.

Vergeet niet, salaris is meer dan je loon. Ook de secondaire arbeidsvoorwaarde zijn belangrijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een leaseauto, flexibele werktijden, studiefaciliteiten, pensioenregeling, onkostenvergoeding en een dertiende maand. Salarisonderhandeling is geven en nemen. Te agressief onderhandelen heeft het risico dat je niet uitkomt. De salarisonderhandeling moet bij beide partijen een win-win gevoel geven.

Tip 8: Wees jezelf

Genoeg tips die je in de praktijk kunt uitoefenen, om hiermee volledig voorbereid te zijn op jouw sollicitatiegesprek. Voor de belangrijkste tip hoef je echter niet veel moeite te doen: probeer altijd jezelf te zijn. Jouw toekomstige werkgever wil tenslotte achterhalen of je de geschikte kandidaat bent die goed bij het team en de bedrijfscultuur past. Wees dus altijd jezelf, daar kom je het verst mee.

Tip 9: Sluit het sollicitatiegesprek netjes af

Bij de afronding van het gesprek word bijna altijd gevraagd of er nog vragen zijn. Zorg ervoor dat je nog één of twee vragen hebt. Hierdoor kom je geïnteresseerd over. Als het vervolg van het proces nog niet is toegelicht vraag daar dan naar, zodat je weet wanneer je antwoord kan verwachten. Zorg voor een nette afsluiting van het gesprek, door jouw gesprekspartner te bedanken voor zijn tijd. Heb je zelf een enthousiast gevoel na het gesprek, laat dit dan merken aan de hand van een bedankbrief.

Vanuit Connetix helpen wij je bij het voorbereiden op een sollicitatiegesprek, door je een persoonlijke voorbereiding te geven voorafgaand aan het sollicitatiegesprek. Benieuwd welke vacatures wij op dit moment beschikbaar hebben? Bekijk dan hier onze vacatures.

sollicitatiegesprek