Tip 6: Vragen sollicitatiegesprek techniek
Je weet van tevoren nooit exact hoe een sollicitatiegesprek zal verlopen, maar er zijn bepaalde punten waar je, je wel degelijk op voor kan bereiden, zoals bepaalde vragen die de gesprekspartner kan stellen. De volgende vragen kun je verwachten bij een sollicitatiegesprek in de techniek: waarom je bij dit bedrijf wil werken, waarom wil je precies deze baan en waarom ben je daar de geschikte kandidaat voor?
Tijdens een sollicitatiegesprek deel je ook jouw werkervaring. Laat je tijdens een sollicitatiegesprek nooit negatief uit over jouw vorige werkgever. Jouw potentiële werkgever wil niet dat zijn ex-werknemers zo praten over zijn organisatie. Daarnaast draagt het niet bij aan een goede sfeer tijdens het sollicitatiegesprek. Leg in plaats daarvan de focus op de positieve verschillen tussen de verschillende werkgevers. Stel daarnaast zelf ook vragen tijdens het gesprek. Jij wilt immers ook weten of de baan geschikt is voor jou.
Tip 7: Blijf bij de salarisonderhandeling reëel
Grote kans dat tijdens het sollicitatiegesprek gevraagd wordt naar jouw salarisindicatie. Dit is lastig te bepalen wanneer er nog geen salarisindicatie vermeld is in de vacature. Het salaris is belangrijk. Je wil jezelf niet te kort doen, maar wees reëel. Check van tevoren wat een realistisch salaris is voor iemand met jouw ervaring voor de desbetreffende functie. Zorg dat je goed voorbereid bent op die vraag en zorg ervoor dat je een salaris in gedachten heb.
Vergeet niet, salaris is meer dan je loon. Ook de secondaire arbeidsvoorwaarde zijn belangrijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een leaseauto, flexibele werktijden, studiefaciliteiten, pensioenregeling, onkostenvergoeding en een dertiende maand. Salarisonderhandeling is geven en nemen. Te agressief onderhandelen heeft het risico dat je niet uitkomt. De salarisonderhandeling moet bij beide partijen een win-win gevoel geven.
Tip 8: Wees jezelf
Genoeg tips die je in de praktijk kunt uitoefenen, om hiermee volledig voorbereid te zijn op jouw sollicitatiegesprek. Voor de belangrijkste tip hoef je echter niet veel moeite te doen: probeer altijd jezelf te zijn. Jouw toekomstige werkgever wil tenslotte achterhalen of je de geschikte kandidaat bent die goed bij het team en de bedrijfscultuur past. Wees dus altijd jezelf, daar kom je het verst mee.
Tip 9: Sluit het sollicitatiegesprek netjes af
Bij de afronding van het gesprek word bijna altijd gevraagd of er nog vragen zijn. Zorg ervoor dat je nog één of twee vragen hebt. Hierdoor kom je geïnteresseerd over. Als het vervolg van het proces nog niet is toegelicht vraag daar dan naar, zodat je weet wanneer je antwoord kan verwachten. Zorg voor een nette afsluiting van het gesprek, door jouw gesprekspartner te bedanken voor zijn tijd. Heb je zelf een enthousiast gevoel na het gesprek, laat dit dan merken aan de hand van een bedankbrief.
Vanuit Connetix helpen wij je bij het voorbereiden op een sollicitatiegesprek, door je een persoonlijke voorbereiding te geven voorafgaand aan het sollicitatiegesprek. Benieuwd welke vacatures wij op dit moment beschikbaar hebben? Bekijk dan hier onze vacatures.