Hoe vind je een afstudeerstage in de techniek?

Wanneer je in je laatste fase zit van je technische studie dan ga je natuurlijk stage lopen. Dit helpt je enorm met het leren van nieuwe vaardigheden, die je voor je werk later nodig gaat hebben. Alleen, hoe vind je nou een goede stage die echt voor je geschikt is? In dit artikel vind je 7 tips om een goede afstudeerstage in de techniek te vinden.

afstudeerstage

1. Welke interesses in de techniek heb je?

Denk eens na bij wat voor soort bedrijf zou je echt willen werken? Welke studie doe je nu en welk onderdeel van techniek spreekt je daarvan aan? Denk eens na over het soort bedrijf dat die techniek heeft.

Zet je interesses op een rij, bijvoorbeeld ontwerpen, motoren, wiskunde, sleutelen, sport, techniek, ruimtevaart, racen, machines, robots, hogesnelheidstreinen, schepen, baggeren, veel reizen, etc. Denk eens na over het soort bedrijf dat die techniek heeft. Zoek die onderwerpen via Google of op LinkedIn. Dan kom je vaak wel met een lijstje.

Wat wordt je scriptie onderwerp of afstudeeropdracht?

Het komt vaak voor dat je nog niet goed weet wat je zoekt, of wat je scriptie onderwerp is. Dat kun je vaak gewoon ook bespreken met je begeleider. Dan is het handig als je interesses al duidelijk hebt.

Maak een Top 10 wensenlijst van jouw ideale bedrijf

Maak een wensen lijstje met onderdelen in het werk of de stage die je al interessant vindt, misschien ben je gefascineerd met een bepaald stuk techniek. Je merkt op het moment dat je dit opschrijft, wordt je zoektocht ineens duidelijker en concreter. Maak een top 10 wat er in moet zitten, dat praat namelijk heel makkelijk. Nu heb je een overzicht van wat je wil, maar hoe dan?

2. Wat is er allemaal mogelijk bij je opleiding?

Bij je opleiding zijn er vaak veel mogelijkheden te vinden, dus goed zoeken. Zijn er al stages bij je opleiding te vinden, is er bijvoorbeeld een stagebureau bij je opleiding of zijn er docenten die ook interessante stages voor je weten?

  • Heb je een studie- of studentenvereniging waar stagelijsten circuleren?
  • Is er een intranet van je opleiding waar de stages op staan? Dat kan vaak even zoeken zijn, maar kan je een mooi begin geven
  • Zijn er gastdocenten waar je mee kan ‘connecten’ op LinkedIn? Soms zijn er netwerk evenementen waar een gastdocent spreekt, hij of zij werkt meestal bij een interessant bedrijf, praat eens na een presentatie en kijk of je via hem een stage of een gesprek kan bemachtigen
  • Zijn er keuzevakken die je echt leuk vindt en waar je docent wellicht nog tips heeft?
  • Maak een afspraak met je stagebegeleider
  • Heb je een stagebegeleider, ga dan eens praten. Hij of zij kan dan vaak op je onderwerp al enkele suggesties geven.
  • Check met je stagebegeleider of het onderwerp van je stage goed past bij je afstuderen

Zijn er bedrijvendagen van je opleiding waar je al naar toe kunt?

Bekijk eens de evenementen van je opleiding, schrijf je in voor die bedrijvendag voor bijvoorbeeld speeddates, en als die er zijn, doen! Loop eens langs een stand van bedrijven die je interesseert, ga gewoon het gesprek aan en vraag naar de mogelijkheden.

3. Wil je werken bij een klein bedrijf of juist een groot internationaal bedrijf?

De keuze voor een bedrijf in grootte maakt uit. Groot of juist klein? Hoe groot is het bedrijf waar je stage wilt gaan lopen? Bij een groot bedrijf is de stageplaats vaak goed geregeld. Bij een klein bedrijf kun je vaak makkelijker en sneller meelopen met iedereen en heb je soms minder begeleiding.

Voor de ondernemers en de creatieven:

Als het kan, zoek eens een Hoofd van de Technische Dienst of Manager Engineering op van je ideale bedrijf op LinkedIn, bel hem of haar op (spannend!) en maak eens een praatje over de stage mogelijkheden binnen het bedrijf. Bijvoorbeeld vraag eens: “Wat een goede stagiair voor hun betekent” en vraag naar “De stage procedure”. Vraag dan ook gelijk naar de begeleiding, en of er een standaard bedrijfsbegeleider is. Het initiatief wordt vaak erg gewaardeerd. Zo ben je al beter voorbereid.

4. Waar vind je nou zo’n afstudeerstage?

Jobsites

Zoek op verschillende websites en jobsites als Indeed of bij de specialistisch sites als stageplaza.nl of stage.nl. Ook kun je natuurlijk de bedrijven zelf gaan benaderen via een open sollicitatie of via Connetix proberen.

Deze websites zijn handig: Indeed.nlLinkedInstage.nlstageplaza.nl en natuurlijk Google.
Je kan op Google een alert instellen zodat je de stages dagelijks in je e-mail krijgt. Zoek bv. eens op keyword ‘afstudeerstage werktuigbouw Rotterdam.’

LinkedIn

Geef op je LinkedIn profiel aan dat je een stage zoekt, en ook wat voor een soort (wat moet er in zitten), dit werkt namelijk goed. Zet je profiel ook open voor recruiters. Dan kunnen ze je gelijk vinden.

Vacatures op bedrijven websites

• Bekijk de vacature pagina van het bedrijf, en verstuur een open sollicitatie of een stage verzoek, want niet geschoten is altijd mis
• Zijn er al andere studenten die je kent bij het bedrijf die er ook stage lopen of hebben gelopen? Bekijk de LinkedIn pagina van het bedrijf en check of je er al mensen kent die er ook werken voor die ene introductie of eerste kennismaking

Connetix

Connetix heeft ook veel afstudeerstages met baangarantie in de techniek. Vraag ernaar of stuur ons een open sollicitatie.

“Goede bereikbaarheid met contactpersonen. Verstand van zaken”
Kadir Karaca | Project Engineer

5. Wat werkt er goed tijdens het stage zoeken?

• Weet wat je wilt gaan doen of leren
• Snel reageren
• Eigen initiatief werkt
• Verwacht eigen initiatief en minder/weinig begeleiding van een werkgever. Vaak heeft een bedrijf niet altijd tijd voor je, dan is het handig om vooraf te weten wat je wilt gaan doen, dit helpt enorm. Eigen initiatief, vragen dus.
• Communicatie, gewoon bellen en snel reageren (binnen de dag)

6. Als je eenmaal bijna een passend bedrijf gevonden hebt:

Kijk naar de begeleiding die je krijgt vanuit een bedrijf

Ook een bedrijf weet, de begeleiding van jou kost vaak tijd. Dus een open en actieve houding wordt zeer gewaardeerd. Dus vraag, vraag en vraag hoe het werkt, hoe het zit, wat er van je verwacht wordt. Kun je mee op pad met de techniek, krijg je hulp van een senior iemand van het bedrijf, en krijg je ruimte om te ontdekken? Vraag er gewoon naar.

Let op de werksfeer …

Werksfeer is erg belangrijk, want fijne collega’s die je helpen dat werkt natuurlijk prettig. Het is ook fijn als je gelijk in een warm bad terecht komt. Een goede begeleiding is belangrijk, dit maakt echt het verschil. Vraag er dan ook naar. Vaak neemt een senior iemand je op sleeptouw. Soms kun je vragen wie dat is en via LinkedIn alvast ‘connecten’.

Hoeveel tijd heb je eigenlijk voor je afstuderen?

Bekijk hoeveel tijd je kwijt denkt te zijn aan het werk en aan het werken aan je afstudeerscriptie. Reken tijd voor het vinden van een goede stage. Plan dat dus goed vooraf. Zo voorkom je studievertraging.

7. Let op de keuze van sector voor je carrière

Kijk ook alvast in welke sector je eigenlijk later wilt gaan werken. Vaak is het zo dat wanneer je stage hebt gelopen bij een bedrijf in een bepaalde sector, je dan vaak ook de vervolgstap bij die werkgever kan maken. Dit betekent dat het kiezen van een stage, je ook helpt in welke sector je later wilt gaan werken. Vaak kun je na je stage aan de slag bij het bedrijf, dus dan is het handig om alvast dat te weten. Kom je er niet helemaal uit? Dan kun je ook eens het gesprek aangaan bij Connetix.

Bekijk de afstudeerstage mogelijkheden van Connetix hier

Zoek je een afstudeerstage in de techniek? Wij hebben vaak stages bij bijzondere bedrijven, die zelfs nog niet op onze website live staan, informeer dus, of stuur een open sollicitatie naar Connetix. Heb je al werkervaring in de techniek, reageer dan hier of stuur een open sollicitatie.

Tot slot

Succes met het vinden van de best passende afstudeerstage voor je! Dit is een mooie en eerste stap om je werkzame leven en carrière mee te beginnen. Nog een laatste tip, vaak is het mogelijk (als je goed je best doet en hard werkt, vooral de communicatievaardigheden maakt het verschil) om daarna te gaan werken bij het bedrijf als junior, dan is het extra handig om goed na te denken over je scriptie onderwerp en de sector waar je aan de slag in wil.

Succes!