1. Welke interesses in de techniek heb je?
Denk eens na bij wat voor soort bedrijf zou je echt willen werken? Welke studie doe je nu en welk onderdeel van techniek spreekt je daarvan aan? Denk eens na over het soort bedrijf dat die techniek heeft.
Zet je interesses op een rij, bijvoorbeeld ontwerpen, motoren, wiskunde, sleutelen, sport, techniek, ruimtevaart, racen, machines, robots, hogesnelheidstreinen, schepen, baggeren, veel reizen, etc. Denk eens na over het soort bedrijf dat die techniek heeft. Zoek die onderwerpen via Google of op LinkedIn. Dan kom je vaak wel met een lijstje.
Wat wordt je scriptie onderwerp of afstudeeropdracht?
Het komt vaak voor dat je nog niet goed weet wat je zoekt, of wat je scriptie onderwerp is. Dat kun je vaak gewoon ook bespreken met je begeleider. Dan is het handig als je interesses al duidelijk hebt.
Maak een Top 10 wensenlijst van jouw ideale bedrijf
Maak een wensen lijstje met onderdelen in het werk of de stage die je al interessant vindt, misschien ben je gefascineerd met een bepaald stuk techniek. Je merkt op het moment dat je dit opschrijft, wordt je zoektocht ineens duidelijker en concreter. Maak een top 10 wat er in moet zitten, dat praat namelijk heel makkelijk. Nu heb je een overzicht van wat je wil, maar hoe dan?
2. Wat is er allemaal mogelijk bij je opleiding?
Bij je opleiding zijn er vaak veel mogelijkheden te vinden, dus goed zoeken. Zijn er al stages bij je opleiding te vinden, is er bijvoorbeeld een stagebureau bij je opleiding of zijn er docenten die ook interessante stages voor je weten?
- Heb je een studie- of studentenvereniging waar stagelijsten circuleren?
- Is er een intranet van je opleiding waar de stages op staan? Dat kan vaak even zoeken zijn, maar kan je een mooi begin geven
- Zijn er gastdocenten waar je mee kan ‘connecten’ op LinkedIn? Soms zijn er netwerk evenementen waar een gastdocent spreekt, hij of zij werkt meestal bij een interessant bedrijf, praat eens na een presentatie en kijk of je via hem een stage of een gesprek kan bemachtigen
- Zijn er keuzevakken die je echt leuk vindt en waar je docent wellicht nog tips heeft?
- Maak een afspraak met je stagebegeleider
- Heb je een stagebegeleider, ga dan eens praten. Hij of zij kan dan vaak op je onderwerp al enkele suggesties geven.
- Check met je stagebegeleider of het onderwerp van je stage goed past bij je afstuderen
Zijn er bedrijvendagen van je opleiding waar je al naar toe kunt?
Bekijk eens de evenementen van je opleiding, schrijf je in voor die bedrijvendag voor bijvoorbeeld speeddates, en als die er zijn, doen! Loop eens langs een stand van bedrijven die je interesseert, ga gewoon het gesprek aan en vraag naar de mogelijkheden.
3. Wil je werken bij een klein bedrijf of juist een groot internationaal bedrijf?
De keuze voor een bedrijf in grootte maakt uit. Groot of juist klein? Hoe groot is het bedrijf waar je stage wilt gaan lopen? Bij een groot bedrijf is de stageplaats vaak goed geregeld. Bij een klein bedrijf kun je vaak makkelijker en sneller meelopen met iedereen en heb je soms minder begeleiding.
Voor de ondernemers en de creatieven:
Als het kan, zoek eens een Hoofd van de Technische Dienst of Manager Engineering op van je ideale bedrijf op LinkedIn, bel hem of haar op (spannend!) en maak eens een praatje over de stage mogelijkheden binnen het bedrijf. Bijvoorbeeld vraag eens: “Wat een goede stagiair voor hun betekent” en vraag naar “De stage procedure”. Vraag dan ook gelijk naar de begeleiding, en of er een standaard bedrijfsbegeleider is. Het initiatief wordt vaak erg gewaardeerd. Zo ben je al beter voorbereid.
4. Waar vind je nou zo’n afstudeerstage?
Jobsites
Zoek op verschillende websites en jobsites als Indeed of bij de specialistisch sites als stageplaza.nl of stage.nl. Ook kun je natuurlijk de bedrijven zelf gaan benaderen via een open sollicitatie of via Connetix proberen.
Deze websites zijn handig: Indeed.nl, LinkedIn, stage.nl, stageplaza.nl en natuurlijk Google.
Je kan op Google een alert instellen zodat je de stages dagelijks in je e-mail krijgt. Zoek bv. eens op keyword ‘afstudeerstage werktuigbouw Rotterdam.’
LinkedIn
Geef op je LinkedIn profiel aan dat je een stage zoekt, en ook wat voor een soort (wat moet er in zitten), dit werkt namelijk goed. Zet je profiel ook open voor recruiters. Dan kunnen ze je gelijk vinden.
Vacatures op bedrijven websites
• Bekijk de vacature pagina van het bedrijf, en verstuur een open sollicitatie of een stage verzoek, want niet geschoten is altijd mis
• Zijn er al andere studenten die je kent bij het bedrijf die er ook stage lopen of hebben gelopen? Bekijk de LinkedIn pagina van het bedrijf en check of je er al mensen kent die er ook werken voor die ene introductie of eerste kennismaking
Connetix
Connetix heeft ook veel afstudeerstages met baangarantie in de techniek. Vraag ernaar of stuur ons een open sollicitatie.