Ondanks de coronacrisis blijft de vraag naar technici hoog

Ondanks de toegenomen werkloosheid door de huidige coronacrisis, zijn er nog altijd beroepen waar een grote baankans is. Zeker technische beroepen, want deze staan in de top 10 met meest gevraagd personeel!

De NOS publiceerde deze week een analyse van de UWV Spanningsindicator Arbeidsmarkt, welke de verhouding tussen de vraag en het aanbod op de arbeidsmarkt inzichtelijk maakt. Oftewel, voor welke beroepen er een groot tekort is. Ook blijkt uit onderzoek van Jessie Bakens, Didier Fouarge, Rogier Goedhart van de Universiteit van Maastricht, dat de beroepen met een grote baankans kenmerken hebben die structureel goed in de markt liggen. Ook het UWV bevestigt dit: zij verwachten dat de top van ‘krapteberoepen’ onveranderd blijft, ondanks dat de werkloosheid verder zal toenemen. Deze krapteberoepen zijn beroepen waarvoor je een zeer specifieke opleiding nodig hebt, je analytisch moet denken en sociale en communicatieve vaardigheden moet hebben.

coronacrisis technici

De vraag naar technici blijft

Ook nu tijdens de coronacrisis domineren technische beroepen de top 10 beroepsgroepen met de hoogste baankans, en is de vraag voor personeel hierin veel groter dan het aanbod. Dit is dus een geruststelling en een positief perspectief voor technisch opgeleide mensen. Ook (bijna) afstudeerders in de techniek hoeven zich minder zorgen te maken, het aanbod aan vacatures in hun vakgebied is en blijft (relatief) groot. Zelfs terwijl het UWV nog niet eerder zo’n grote afname zag in het aantal openstaande vacatures per werkzoekende.

Kortom, heb je een technische achtergrond of volg je nu een technische opleiding? Je zal makkelijker aan een (andere) baan komen dan de meeste mensen!

Wij helpen je graag!
Ben je op dit moment op zoek naar een mooie uitdaging of volgende stap? Bekijk dan zeker onze openstaande vacatures, of stuur een open sollicitatie, wij helpen je graag verder!

Heb je vragen? Neem dan zeker even contact met ons op!

 

“Per 1 oktober ga ik aan de slag als Design Engineer”
Thabang | Design Engineer