Wat doet een Werkvoorbereider?

Een Werkvoorbereider coördineert projecten in de Infratechniek, Civiele Techniek, Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en Bouw. Het grootste gedeelte van het werk speelt zich af op kantoor, als werkvoorbereider ben je vooral betrokken bij het voortraject. Je zorgt ervoor dat het werk kan beginnen. Lees hier meer over de taken en werkzaamheden van een Werkvoorbereider, want het is een uitdagende rol.

project engineer

Wat zijn de werkzaamheden van een Werkvoorbereider?

Als Werkvoorbereider zorg je voor een goede planning, dat er voldoende en bekwaam personeel beschikbaar is en dat alle benodigde materialen worden ingekocht. Naast de verantwoordelijkheid voor de planning houdt een Werkvoorbereider zich ook vaak bezig met calculeren, inkopen, ondersteunen en voorbereiden van alle werkzaamheden. Hij controleert, verbetert en maakt werktekeningen en doet daarbij ook de werkinstructies en inkoop van materialen.

De inhoud en de taken van de functie hangt af van het bedrijf of de branche waarbinnen je als Werkvoorbereider actief bent. Vaak loopt de rol uiteen en ligt het zwaartepunt van de functie bijvoorbeeld in de rol van planner, technisch tekenaar of calculator. Deze rollen worden gecombineerd tot een algemene functie van Werkvoorbereider. Wat je vervolgens doet als Werkvoorbereider in een van deze rollen is het volgende:

De Planner

Als planner ben je voornamelijk verantwoordelijk voor de planning van projecten of de productie. De overige taken voor de Werkvoorbereider hierbij zijn dingen als het indexeren van het benodigde personeel, het opstellen van een werkrooster, de inkoop van materialen, het regelen van vergunningen, het opstellen van werkinstructies en legt de Werkvoorbereider vaak het contact met leveranciers, onderaannemers en opdrachtgevers.

De Calculator

Wanneer een Werkvoorbereider de rol als calculator vervult, maakt hij op basis van verzamelde en aangeleverde informatie de berekeningen voor de benodigde materialen en uren. Op basis daarvan wordt er een begroting opgesteld voor het project. Daarnaast maakt hij risicoanalyses, controleer hij offertes en kijkt hij naar besparingsmogelijkheden en is hij ook verantwoordelijk voor de nacalculaties.

De Technisch Tekenaar

Een Werkvoorbereider die vanuit zijn functie de rol van technisch Tekenaar bekleed, controleert de technische tekening voor de projecten en doet aanpassingen. Dit kunnen tekeningen van machines of installaties zijn of bouwtekeningen. Voor deze werkzaamheden wordt er gebruik gemaakt van AutoCAD, Inventor, Solidworks of REVIT. Hij voorziet hierbij de tekeningen van maten, bijschriften en verwijzingen.

“Ik ben super enthousiast over mijn nieuwe baan!”
Hugo van Herk | Werkvoorbereider

Waar werkt een Werkvoorbereider?

Een Werkvoorbereider is werkzaam in de techniek en veelal actief bij een aannemersbedrijf, ingenieursbureau of een bedrijf dat zich bezig houdt met technische productie.

Opleidingen voor Werkvoorbereider?

Welke opleidingen passen er bij de functie als Werkvoorbereider? De Werkvoorbereider vacatures bij Connetix zijn voornamelijk gericht op young professionals met een technische achtergrond op HBO- of WO-niveau. De volgende opleidingen sluiten hier goed bij aan:

  • Civiele Techniek
  • Bouwkunde
  • Elektrotechniek
  • Werktuigbouwkunde

Wat verdient een Werkvoorbereider?

Wat een Werkvoorbereider verdient is afhankelijk van zijn of haar opleidingsniveau en ervaring. Ook binnen welke branche hij of zij werkzaam is speelt hierin mee. Het gemiddelde salaris ligt rond de €3.200 per maand en kan oplopen tot €4.500 per maand wanneer iemand veel werkervaring heeft.

Vacatures Werkvoorbereider

Nu je weet wat een Werkvoorbereider doet, ben je misschien wel enthousiast geworden. Wij hebben onder andere vacatures als Werkvoorbereider in de Machinebouw, Apparatenbouw, Civiele- & Infratechniek. Benieuwd welke vacatures wij op dit moment beschikbaar hebben? Bekijk dan hier onze beschikbare vacatures. Weet je nog niet precies welke vacature Werkvoorbereider het beste bij jou past? Neem gerust contact met ons op.