Sollicitatiegesprekken, hoe bereid jij je optimaal voor en waar moet je precies opletten om het gesprek goed te laten verlopen? Vanuit Connetix helpen wij jou bij het voorbereiden op een sollicitatiegesprek, door jou een persoonlijke voorbereiding te geven voorafgaand aan het sollicitatiegesprek. Maar met welke tips kunnen wij jou alvast wegwijs maken? Dat lees je aan de hand van de volgende punten.

Tip 1: Goede eerste indruk
De eerste indruk bij een sollicitatiegesprek is ontzettend belangrijk. Een eerste indruk kan je tenslotte maar een keer maken. Zorg dus dat jij je toekomstige werkgever aangenaam verrast. Zeg bij binnenkomst duidelijk je naam en geef een stevige, zelfverzekerde handdruk. Kijk je gesprekspartner daarnaast goed aan wanneer je deze handdruk geeft en zorg ondertussen dat er een oprechte glimlach op je gezicht staat. De eerste stap is gezet.

Tip 2: Kom ontspannen over
Gezonde spanning voorafgaand aan een sollicitatiegesprek is normaal. Probeer echter wel een ontspannen houding aan te nemen. Laat zien dat je enthousiast bent over de vacature en blijf wederom glimlachen. Mocht je echt erg zenuwachtig zijn, geef dit voorafgaand aan het gesprek dan even kort aan. Hierdoor is jouw gesprekspartner op de hoogte van de situatie en kan de persoon in kwestie rekening houden met de situatie.

Tip 3: Let op verbale en non-verbale communicatie
De non-verbale communicatie tijdens een sollicitatiegesprek is minstens even belangrijk als de verbale communicatie. Ga daarom zitten in een rechte, actieve houding achter het bureau en vouw je armen niet over elkaar, daarmee creëer je een gesloten houding. Wat betreft de verbale communicatie: probeer niet te snel te praten en gebruik geen stopwoordjes. Wees tenslotte niet bang voor stiltes. Het is meer dan logisch dat je soms moet nadenken over een juist antwoord.

Tip 4: Bereid je voor op vragen
Je weet van tevoren nooit exact hoe een sollicitatiegesprek zal verlopen, maar er zijn bepaalde punten waar jij je wel degelijk op voor kan bereiden, zoals bepaalde vragen die de gesprekspartner kan stellen. Vraag jezelf bijvoorbeeld af waarom jij bij dit bedrijf wil werken: waarom wil je precies deze baan en waarom ben jij daar de geschikte kandidaat voor? Stel daarnaast zelf ook vragen tijdens het gesprek. Jij wilt immers ook weten of de baan geschikt is voor jou.

Tip 5: Wees jezelf
Genoeg tips die je in de praktijk kunt uitoefenen, om hiermee volledig voorbereid te zijn op jouw sollicitatiegesprek. Voor de belangrijkste tip hoef je echter niet veel moeite te doen: probeer altijd jezelf te zijn. Jouw toekomstige werkgever wil tenslotte achterhalen of jij de geschikte kandidaat bent die goed bij het team en de bedrijfscultuur past. Wees dus altijd jezelf, daar kom je het verst mee.